Stöldanklagade arbetare får skadestånd enligt AD-dom

Det var fel att avskeda tre arbetare på Cloetta Fazer i Ljungsbro för att de hämtat godis på lagret. I sin dom ogiltigförklarar Arbetsdomstolen avskedandena samt tilldömer de tre arbetarna skadestånd. Det är en viktig seger för Livs.

[Ur nummer: 03/2006] Det var verkligen jätteroligt att vi vann det här målet, framför allt för våra medlemmar, säger Mikael Löthén, branschansvarig ombudsman på Livs.
Det var i juni 2004 som tre arbetare från Cloetta Fazer i Ljungsbro avskedades efter att ha hämtat godis från lagret till fikarummet där alla kunnat äta av det. Det var klart uttalat att de anställda fick äta så mycket godis som de ville under arbetstid. Det som tvisten handlade om var vilket godis som arbetarna fick äta av. Vad stod i ordningsföreskrifterna? Vad var praxis och kutym?
Tvisten behandlades i Arbetsdomstolen den 1 och 2 december 2005. (Se Mål & Medel nr 1/2006.)
Under dessa två dagar belystes med både vittnens och videofilmers hjälp hur godisätandet gått till på företaget. Meningarna gick isär.
Arbetsgivaren hävdade genom sin jurist att det endast varit tillåtet att äta godis från så kallade smakstationer. Livs hävdade med hjälp av LO-TCO Rättsskydd att det även har varit tillåtet att äta godis som förvarats på lagret och att arbetsledningen känt till denna praxis då godis från lagret legat synligt i fikarummet.

Skadestånd
Den 22 februari meddelades dom. Arbetsdomstolen ansåg att arbetarna inte känt till eller förstått att de i strid med interna regler hämtat godis på lagret. Det fanns därför inte grund för avskedandena och de ogiltigförklaras därför av domstolen.
Arbetarna tilldöms också skadestånd för den kränkning som de utsatts för. De två arbetare som enbart hämtat godis på lagret får 100.000 i skadestånd, medan den arbetare som hämtat både godis och kasserad datautrustning tilldöms 50.000 kronor.
* Hade du väntat dig den här utgången?
– Jag har tyckt att det sett bra ut och att vi borde få gehör för vår stämningsansökan. Samtid-igt vet man aldrig vilka vägar saker tar när man lämnar över ett fall till juridisk prövning, säger Mikael Löthén och fortsätter:
– Det gläder mig dock oerhört att vi vann det här målet. Det har varit en mycket svår tid för de drabbade och jag vet hur viktigt det är för dem att få upprättelse och få sina jobb tillbaka.
Cloetta Fazer Produktions vd Dan Bowall säger att företaget vidhåller sin ståndpunkt:
– Jag är väldigt förundrad över domen, säger han.