[Ur nummer: 03/2006] När arbetet är som mest intensivt på redaktionen dyker han upp från ingenstans och pockar på vår uppmärksamhet. * Vad är det Lusen? Vad har du nu kommit på? undrar vi.
– Jo, det är det här med standardisering. Det är ju lösningen på det mesta. Varför rationalisera när man kan standardisera? säger Lusen och ser mycket underfundig ut.
* Nu får du förklara dig. Det där låter milt talat lite luddigt.
– Det började ju med jordgubbar och gurkor. EU klargjorde vad som var vad. En gurka är en grön grönsak som är så gott som rak och minst 30 centimeter lång. En jordgubbe är större än 18 millimeter. Om den är mindre är det frågan om något annat, kanske ett blåbär.
* Varför just blåbär?
– Det vet jag inte. Det är EU som bestämt.
* Nej, nej, Lusen lilla. Du verkar helt förvirrad idag. Det du talar om är kanske handelsnormer och sådana utvecklades av producenter i USA redan vid förra sekelskiftet. Sedan var det FN som 1949 skapade en standardisering av handelsnormerna.
– Oj, vad ni kan briljera. Oj, vad ni är duktiga, väser Lusen. Hur som helst har jag läst att EU-parlamentet vill standardisera förpackningarna. Tanken är att alla varor ska säljas i lika stora förpackningar inom hela EU. Det handlar om bland annat pasta, mjölk, och smör. Det har jag läst och jag måste säga att jag är djup imponerad.
* Varför då, Lusen? Nu har vi inte tid med ditt tjafs längre. Det låter lika dumt som dina gurkor och jordbubbar.
– Nej, inte alls. Här ska det standardiseras! Jag tror att det är bra. Jag blir så stressad av all denna valfrihet. Jag vill inte välja. Jag vill inte prata om telebolag, elbolag, dagens rätt och kvällstidning. Jag vill bara ha lugn och ro. Äntligen är det någon annan som vill det också. EU står på min sida. EU får ett slut på dessa ständiga krav.
* Och hur skulle det gå till?
– EU tar fram gemensamma standarder för kvalitet, storlek och smak. Det skulle underlätta otroligt. Varför ska människor ha rätt att vara smala eller tjocka? Nej, se till att alla håller samma mått. Bäst är att vara medium. Varför ska vi ha olika smaker på filmjölken? En smak dög bra när jag var liten. Och varför ska vi ha filmjölk när andra har yoghurt? Tänk efter. Det är bara dumt. Äntligen gör EU något. Med en standard kan det största företaget tillverka den bästa varan åt alla.
* Det låter ju som rena planekonomin!
– Nej, det handlar om att erbjuda och upprätthålla en enkel standard. Det kan inte vara fel.