[Ur nummer: 05/2006] Intäkter:
Förutom medlemsavgifterna på 189,9 miljoner har förbundet också mindre intäkter i form av bland annat bidrag, till exempel AMF-medel, på sammanlagt nästan 3 miljoner.

Så här användes pengarna:

42,8 miljoner till a-kassan
Varje aktiv medlem betalade 92 kronor av sin månadsavgift till att finansiera a-kassan. Det innebar att drygt en femtedel av medlemsavgifterna gick diat.

34,5 miljoner till löner och sociala avgifter
Under året betalade Livs, som arbetsgivare, ut lön och sociala avgifter till totalt 52 anställda, 28 på förbundskontoret och 24 ute i avdelningarna. Därutöver betalade förbundet ut arvoden för förlorad arbetsförtjänst med vidhängande sociala avgifter i samband med medlemmarnas deltagande i förbundets studieverksamhet, förtroendevaldas sammanträden och styrelsemöten.

31,3 miljoner till lokalavdelningarna
För att finansiera verksamheten i förbundets 14 lokalavdelningar gick 18,09 procent av medlemsavgiften till den avdelning som medlemmen tillhör.

26,3 miljoner till medlemsförsäkringarna
Kostnaden för medlemsförsäkringarna har ökat i och med att kongressen förra året sade ja till det så kallade LO-paketet. Det omfattar kollektiv hemförsäkring, efterskydds-TGL, barngruppliv samt fritidsförsäkring. Paketet infördes 1 juli för samtliga aktiva medlemmar. I samband med det höjdes alla avgiftsklasser med 30 kronor per månad. Totalt betalar varje medlem 75 kronor i månaden för försäkringspaketet.

25,4 miljoner till förbundets centrala verksamhet
Den fackliga verksamheten på förbundskontoret handlar bland annat om förhandlingsverksamhet, förvaltning av ekonomin, medlemsredovisning, arbetsmiljöarbete, information, förbundsledningens sekretariat, internationellt arbete med mera. Kostnaden för kongressen, cirka 6 miljoner, ryms under denna punkt.

12,8 miljoner till pensionskostnader
Pensionskostnaderna orsakar återigen ett stort hål i förbundets kassa, dock inte lika stort som förra året. För första gången på flera år så minskar denna kostnad. Förra året, 2004, låg pensionskostnaderna på 17,7 miljoner, året dessförinnan, 2003, på 13,8 miljoner.

5,9 miljoner till studier
Livs bedriver en omfattande facklig studieverksamhet. Kostnaderna för studierna, exklusive skattepliktigt utbildningsbidrag, uppgick 2005 till 5,9 miljoner. Det är 1,7 miljoner mindre jämfört med året innan.

6,5 miljoner till LO-avgifter
För varje aktiv medlem i förbundet betalar Livs 13 kronor i månaden i avgift till LO. Det avgiftsbeloppet har inte höjts de senaste 16 åren.

4,6 miljoner till data och it.
Datakostnaderna fortsätter att minska och ligger 2005 på 4,6 miljoner. Det är en minskning med 90 000 kronor jämfört med året innan. Så har det inte alltid varit. År 2001 låg kostnaderna på 11,3 miljoner.

3 miljoner till Mål & Medel
Medlemstidningen har bantats under 2005, vilket inneburit färre anställda och en tunnare tidning. Pengarna som går till tidningen fördelas på tre ungefär lika stora utgiftsposter; en miljon till tryckning, en miljon till distribution och en miljon för ”att göra tidningen”.

6,4 miljoner till övriga kostnader
Utöver nämnda kostnader har förbundet en mängd andra utgiftsposter som till exempel avskrivning, avgifter till andra organisationer, rättshjälp och övriga personalkostnader.

Resultat av den fackliga verksamheten: – 6,7 miljoner
Kostnaderna för den fackliga verksamheten, summan av de ovan nämnda posterna, överskred under året förbundets intäkter med -6,7 miljoner. Med andra ord så är det en bit kvar till kongressbeslutet att kostnaderna för den fackliga verksamheten ska täckas av intäkterna. Det bör dock beaktas att kostnaden för kongressen belastar 2005 års resultat. Kostnaden för 2005 bör också jämföras med 2004 då den fackliga verksamheten gick back med 15,5 miljoner.

Finans- och fastighetsförvaltning: + 8,1 miljoner
Intäkterna kommer från förbundets värdepapper och från hyresintäkter från förbundets två fastigheter.

Skatt och bokslutsdispositioner: + 10,4 miljoner
Periodiseringsfonderna på 17,3 miljoner har upplösts då det inte längre är förmånligt att ha denna typ av fondering, beskattningen på de stora finansiella intäkterna uppgår till 6,9.

Årets resultat: + 11,2 miljoner
Vid årets slut kunde förbundet redovisa ett överskott på 11,2 miljoner. Det var möjligt tack vare upplösningen av periodiseringsfonderna.

Kvar i strejkkassan: 243,6 miljoner
Kapitalet i strejkkassan har krympt med 16,2 miljoner. Att kassan fylls på har varit ovanligt de senaste åren, med undantag från 2004 då kassan fylldes på med 12,3 miljoner tack vare reavinster som gjordes vid försäljning av aktieinnehav. Som mest har Livs haft 292,4 miljoner i strejkkassan, det var 1998.
Därefter har trenden varit att ekonomin kärvat och kapitalet krympt med 10 miljoner kronor per år.