[Ur nummer: 06/2006] Frödinge Mejeri, känt för sin ostkaka och frysta tårtor, byter ägare. Om inte konkurrensmyndigheterna har något att invända kommer Arla att sälja mejeriet till den norska börsnoterade koncernen Rieber & Son.
– Vi visste om att en försäljning var på gång. Det som vi fått höra är att Arla vill satsa på sin kärnverksamhet. Det kan också vara så att man behövde få fram kapital då det inte gått så bra i Mellanöstern men det är mer en egen spekulation, säger Tobias Andersson, Livs klubbordförande på Frödinge Mejeri.
Han tror inte att försäljningen på kort sikt innebär någon större förändring.
– Däremot kan det innebära positiva förändringar på lång sikt då nya marknader öppnas upp tack vare ägarbytet.
Rieber&Son är en förhållandevis stor livsmedelskoncern med 22 fabriker i sju länder. I Sverige har man inte haft någon tillverkning innan, endast kontor och säljverksamhet.
– Ägarbytet känns bra. Vi har märkt att Arla inte riktigt velat satsa och de löften vi fått för framtiden har varit sparsamma. Det man nu sagt till oss är att detta är en långsiktig investering och att man vill utveckla varumärket och produktionsanläggningen. Det hoppas jag att man står fast vid.