[Ur nummer: 06/2006] Arlas mejeri i Örebro hotas av nedläggning. Det är Arla Foods koncernstyrelse som tagit ett inriktningsbeslut om avveckling. Planen är att under 2007 flytta produktionen från Örebro mejeri till anläggningarna i Jönköping, Stockholm och Linköping.
Idag är det 190 anställda som producerar mjölk, grädde och fil vid mejeriet i Örebro. I framtiden skulle det bara vara en färskvarucentral med cirka 50 anställda kvar som ska förse den lokala marknaden med varor.
– Det här var inte helt oväntat. Vi har nämnts i ett antal strukturplaner. Det är inte så att det direkt talats om nedläggning men indirekt, säger Tommy Karlsson, ordförande för Livs-klubben i Örebro.
Det som de anställda i Örebro inte varit beredda på var att koncernstyrelsen skulle vilja lägga ner mejeriet på så pass kort tid.
– Andra har fått betydligt fler år på sig, säger Tommy Karlsson och fortsätter:
– Några definitiva beslut har dock ännu inte fattats. MBL-förhandlingar har precis inletts. Vad det handlar om i nuläget är ett inriktningsbeslut, det vill säga det är ledningens vilja att mejeriet ska läggas ner.
* Har ni några förhoppningar om att mejeriet ska gå att rädda?
– Vi jobbar på det, svarar han.
Om mejeriet i Örebro läggs ner finns bara fyra kvar, i Kallhäll, Linköping, Göteborg och i Jönköping.