[Ur nummer: 09/2006] Ute i butikerna får konsumenterna betala betydligt mer för svenskt kött jämfört med importerat kött. De höga priserna kommer dock inte de svenska bönderna till del.
– Sverige har Europas lägsta slaktsvinspriser, berättar Hans Carlsson, ordförande för Hallands grisproducenter.
Hans organisation har nu startat ett grisuppror och hotar att skicka sina grisar till tyska slakterier istället för svenska om de inte får bättre betalt för sina djur. Det som de kräver är en höjning med minst en krona per kilo.
Skåne-Blekinge grisproducenter har uttalat sitt stöd för grisupproret. Det finns nu risk att 70 procent av den svenska grisbesättningen kan komma att slaktas utomlands om inte priset höjs.
– Det vi vill med vårt uppror är att sätta press på slakterierna som är vår närmaste part så att de i sin tur sätter press på handeln, säger Hans Carlsson.
Det producenterna är rörande överens om är att handeln måste börja betala mer. Att det inte kan vara riktigt att handeln behåller intäkten för svenska mervärden som de svenska uppfödarna har kostnader för. Det är, enligt Hans Carlsson, en fråga om överlevnad för så väl de svenska svinproducenterna som för de svenska slakterierna.
– Jag lovar att även om vi skulle skänka bort våra djur till slakterierna så skulle priset ute i butikerna vara oförändrat. Det är skrämmande, säger han.