[Ur nummer: 09/2006] En storskalig odling av ostron har dragits igång på Sydkoster utanför Strömstad. Det är den första i sitt slag i Sverige.
Nystartade Ostrea Sverige AB investerar 70 miljoner kronor i helt nybyggda kläckerier på den svenska västkusten och målsättningen är att kunna exportera 15 miljoner ostron per år. Omsättningen hoppas man om fem år ska ligga på 40 miljoner kronor per år vilket beräknas ge 20-30 arbetstillfällen på Kosteröarna.
– Vårt mål är att kommande investerare ska se att verksamheten går med vinst redan första året av full produktion, säger Karl Johan Smedman, vd för Ostrea Sverige AB.
Det är den exklusiva sorten Ostrea Edulis som företaget satsar på. Denna sort är sällsynt i Frankrike eftersom en parasit omöjliggör odling där. Parasiten trivs dåligt, men ostronet bra, på den svenska västkusten.
– Fransmännen äter i snitt 40 ostron per person och år, säger Karl Johan Smedman, medan vi svenskar äter tre ostron per hundra personer och år.