Det är med Spendrups som Ica kommit längst i förhandlingarna om övertagande av dryckesdistributionen. Oron bland utkörare, lagerarbetare och butiksplockare på bryggeriet är stor.

[Ur nummer: 10/2006] Per Turegård, vice ordförande på Spendrups lager i Loviseberg, säger att företaget har gett MBL-information om kommande personalminskningar. Hur många det berör är ännu oklart.
Det finns också många frågetecken kring hur det ska gå till, om Ica klarar det och hur kedjan ska bära sig åt. Enligt Icas plan kommer övertagandet att börja i Umeå i februari nästa år.
– Med det befintliga sortimentet kommer det inte att gå, konstaterar Per Turegård.

Tvingas minska sortimentet
Vad det innebär konkret vill han inte gå in på, men det är uppenbart att Spendrups kommer att tvingas att minska sitt sortiment i Icas butiker, vilket kommer att slå mot produktionen. Rödbackarnas framtid verkar till exempel osäker.
Ica har deklarerat att man vill fortsätta satsningen på egna märkesvaror som Ica-märket Euroshopper och även utveckla ett nytt kvalitets-EMV liknande det de engelska kedjorna har.
Men dessa kedjor är vertikalt integrerade och det är inte Ica.
Varje Ica-handlare är självständig. Det innebär att Ica som grossist både måste utveckla sina egna märkesvaror på huvudkontoret i Stockholm och sälja in dem till de egna butikerna i kedjan. En Ica-handlare är i teorin fri att tacka nej.
Det är i detta sammanhang övertagandet av distributionen kommer in. Grossisten Ica stärker sin centrala makt över butikerna genom att ta över distributionen och butiksplockarna i butikerna.