Var går gränsen när det gäller politiskt arbete på arbetsplatsen? Ja, det är inte helt enkelt att bena ut. Mycket är upp till arbetsgivarens goda vilja. Alla har dock rätt att prata politik på jobbet bara det inte stör produktionen.

[Ur nummer: 11/2006] Inom livsmedelsindustrin har det inte varit några större problem att bedriva politiskt arbete. Endast i några enstaka fall har arbetsgivare satt sig på tvären. Det har handlat om valaffischer som inte fått sättas upp och om politiker som inte släppts in.
* Vad är det som gäller? Vilka möjligheter har medlemmar att bedriva fackligt politiskt arbete på arbetsplatsen?
– Rent generellt kan man säga att det är arbetsgivaren som bestämmer över arbetsplatsen. Alla har dock rätt att prata politik på jobbet, bara det inte stör produktionen, svarar Dan Holke, chef på LO-TCO:s rättsskydd.

Rena valmöten tveksamma
Arbetsgivaren kan dock inte, enligt honom, sätta upp regler för vad som facket får och inte får sätta upp på den egna anslagstavlan.
– Självklart får det inte vara rent kränkande anslag. Men i övrigt står det fackklubben fritt att sätta upp vad man vill, säger Dan Holke.
Han säger också att klubben har rätt att bjuda in politiker till medlemsmötena så länge det är fackliga frågor som avhandlas.
– Så länge fackliga frågor behandlas är det inte något problem att bjuda in en politiker, vare sig till medlemsmöten eller till fackexpeditionen. Mer tveksamt om det handlar om att hålla ett rent valmöte. Det har inte prövats vad jag vet.
* Kan arbetsgivaren lägga sig i vad klubben skriver i ett internt medlemsblad som sprids på arbetsplatsen eller på klubbens hemsida?
– Nej, klubben har rätt att tycka vad man vill och att informera sina medlemmar om det. Däremot får rent politiskt arbete inte ske med stöd av förtroendemannalagens regler om rätt till ledighet.