– Jag kan svara oreserverat ja
på frågan om det politiska arbetet varit svårare i denna valrörelse jämfört med tidigare år, säger Claes-Göran Enman, organisationschef på LO.

[Ur nummer: 11/2006] Han vet vad han talar om då han har 20 års erfarenhet av fackligt politiskt arbete.
– I större utsträckning än tidigare har arbetsgivare satt stopp för politikerbesök. Det märks en tydlig skillnad i årets valrörelse, säger han.
Istället för att ha möten inne på arbetsplatsen så har en hel del möten hållits utanför fabriksgrindarna.
– Det här har gjort många förbannade och i förlängningen har det blivit kontraproduktivt. Istället för att försöka hindra det politiska samtalet så har arbetsgivarna bidragit till att det tagit extra fart.

Borgerliga arbetsgivare
Som han ser det finns flera orsaker till arbetsgivarnas agerande. En orsak kan vara allt mer slimmade arbetsplatser där det är svårt att gå ifrån. En annan kan vara rent politisk, att arbetsgivare med borgerliga sympatier vill försvåra valarbetet för socialdemokraterna.
– Att neka politiker att komma in på arbetsplatsen är ett sätt att dra sitt strå till stacken. Jag tror inte att det gått ut några centrala direktiv. Däremot talar de säkert med varandra om dessa frågor när de träffas i olika sammanhang.
Det har också blivit svårare att sätta upp affischer med politiskt budskap. Det spelar ingen roll om de satts upp på fackklubbens anslagstavla, många arbetsgivare har tagit ner dem om det varit affischer med socialdemokratisk logga. Däremot har de fått sitta uppe om det varit affischer som LO eller enskilda förbund stått bakom.
– Vi hävdar att klubben förfogar över sin anslagstavla och har rätt att sätta upp affischer med politiskt budskap. Arbetsgivare som tagit ner affischer hävdar att de bestämmer över arbetsplatsen och vad som får sättas upp och vad som inte får sättas upp.