Ullstrumporna har blivit blöta och det är vi medvetna om. Men de är slitstarka, gjorda i 95 procent kamgarnsull. Vi har burit dem på sommaren, på vintern, på dagen och på natten, när det varit kallt i sängen. De finns i olika storlekar, men i bara en färg – rött.
Lusen, lilla, är alldeles röd. Han har byggt ett bo i ullstrumporna och tittar upp över kanten, med pennan i hand.

[Ur nummer: 12/2006] – Nu får det vara nog, säger han. Varför intervjuar vi en massa livsmedelsarbetare som inte vet något om ekonomi? Nu måste vi bli lite professionella. Och vi ska använda bandspelare så att ingen kan smita från citaten. Vi ska fråga de vetenskapligt certifierade ekonomerna: Leder den nya politiken till att fler anställs?
Lusen kan bli så där uppe i varv när han sovit en hel natt i de röda ullstrumporna som – det ska erkännas – inte har tvättats på länge.
– Kör igång, gör dina intervjuer med auktoriteterna, säger vi.
Lusen skiner upp, greppar den grå telefonluren och sätter på bandspelaren. Efteråt lyssnar vi på svaren och känner oss besvikna. De är ju alldeles för långa och de refererar till undersökningar som vi inte kan ta ställning till. Vi tar på oss den källkritiska plikten att stryka det som inte är möjligt att verifiera.
Dan Andersson, chefsekonom, LO:
– Forskningen säger (struket av red), men vad den totala effekten blir vet ingen.
Lars Calmfors, professor i nationalekonomi:
– Ja, ska man döma av forskningen blir man (struket av red). Det är svårt att sammantaget säga hur effekterna blir på lönerna.
Inga Persson, professor i nationalekonomi:
– Ja, enligt forskningen kan man förvänta sig (struket av red).
Stefan Fölster, chefsekonom, Svenskt Näringsliv:
(struket av red)
Efter att läst igenom ekonomernas strukna svar tar vi på oss de stela ullstrumporna och masserar fötterna. Lusen undrar om de över huvud taget behöver tvättas.
– I vart fall inte i maskin, svarare vi. Kanske för hand, i fingervarmt vatten, på ett ömt och respektfullt sätt. Så att känslan finns kvar.