[Ur nummer: 12/2006] Arbetarrörelsens internationella solidaritetsfond har bytt namn till Solidaritetsfonden.
– Problemet är att insamlingen minskat medan behoven fortsatt att öka. För att göra fonden mer känd så har vi startat en kampanj med bland annat en ny hemsida. Vi har också bytt namn på fonden till Solidaritetsfonden, berättar Anna Melin, insamlingsansvarig på Palmecentret.
I-fonden har sedan starten 1979 stöttat arbetarrörelsens internationella solidaritetsarbete. Det är Palmecentret, där Livs är medlem, som håller i fonden.
Grunden för fondens arbete är tron på att det är möjligt att förändra världen. Det finns en stark tro på politiska partier, starka fackföreningar och ett brett folkligt engagemang för att åstadkomma en förändring.
– Vårt arbete vilar helt och hållet på arbetarrörelsens värderingar, understryker Anna Melin.
Det är dock förhållandevis lite pengar som skänks till fonden. Förra året fick man in 2,3 miljoner kronor, det ska jämföras med de fem miljarder som samlas in totalt i Sverige.
Genom att göra fonden mer känd hoppas Anna Melin på fler givare. Målsättningen är att människor som stödjer arbetarrörelsens värderingar ska stödja Solidaritetsfonden i första hand och att 20-25 miljoner ska samlas in per år.
Alla gåvor är välkomna, små som stora. Det går att ge engångsbelopp eller bli månatlig givare genom autogiro. Det går också bra att som fackklubb skänka pengar.
Förutom att ge kan man också söka pengar ur fonden. Flera av Livs avdelningar har fått pengar från Palmecentret och Solidaritetsfonden, bland annat till fackliga projekt på Filippinerna. För mer info se www.solidaritetsfonden.se Solidaritetsfonden har Pg 570-2.