[Ur nummer: 01/2007] Coca-Cola drabbas hårt av Icas övertagande av distributionen.
Ola Erhult, ordförande i koncernfacket på Coca-Cola, säger att det blir en minskning av 130 befattningar. Hur många personer det motsvarar kan han inte säga ännu. Förhandlingar med arbetsgivaren pågår. Men det är klart att inte bara lager och distribution drabbas, utan också produktionen i Jordbro.
Ica kommer inte att hämta tomgods och vill därför inte ha returförpackningar i sortimentet. Det innebär slutet för 1,5 liters retur-pet-flaskan. Tappnings- och sorteringslinjen i Jordbro kommer att läggas ner och ett 20-25 personer berörs.
Icas övertagande av Colas distribution börjar vecka 5 i Umeå. Därefter kommer Borlänge från och med vecka 17. Fler och fler anställda på Coca-Cola kommer att bli uppsagda och när övertagandet når Mälardalen blir det riktigt många, men det blir inte förrän i höst.
– Vi har sagt att vi ska ha samma villkor för uppsägningarna över hela landet, säger Ola Erhult. Det innebär att det som gäller de första i Umeå ska sedan gälla över hela linjen.