”Fadern räknade med att folk skulle säga mer dumt än klokt”

[Ur nummer: 01/2007] Så här i nyårstider kommer jag osökt att tänka på mina avlidna förfäder. Vad de skulle tänkt och tyckt och vad de kan vara glada att ha sluppit. Fadern har varit hädangången sedan 1979 och med tanke på den snabba så kallade utvecklingen börjar konkurrensen snart bli hård mellan hur mycket han hann vara med om och det han sluppit de senaste 28. För all del, två världskrig, Korea, Grisbukten, Kulturrevolutionen och Vietnam. Boerkriget och Boxarupproret också, han föddes mitt i båda. Det är tungt, och han dog när Ullsten var statsminister. Men han slapp Leijonborg&Björklund. Ser man tillbaka bara på det senaste året så är det nog just dem han skulle varit gladast utan.

Så får man beakta att han hade en gammalliberal bakgrund. Men förargliga uppsyner, det hade han alltid särskilt svårt för. Så han kanske inte skulle retat sig så mycket på homofobpastorn Åke Green för dumheterna han sa. Fadern räknade med att folk skulle säga mer dumt än klokt. Men han skulle stört sig hårt på det försmädliga leendet. Han röstade på s de sista åren men skulle nog varit glad åt att slippa Persson också. Jag kan inte gissa vad han skulle velat ha i stället, i år.

Jag har svårt att tänka mig fadern avge sina synpunkter elektroniskt. Sedan stofferingsmaskinen, radion och i någon mån TV:n, hyste han inga större yvelser över innovationer. Om han inte konstruerat dem själv. Vi minns alla hans halvautomatiska duvgiljotin. Med ett litet ryck skulle duvhuvudet falla. Det finns större experiment än så som har misslyckats, tänk bara på fusionskraften.

Eftersom han inte skrev särskilt mycket ens för hand skulle han knappast värderat datorernas mailförmåga. Det finns ett brev bevarat från hans barndom. Han var på besök hos släkt i Herrestad dryga halvmilen bort och skrev hem till sin mor i Uddevalla. Idag skulle man väl behövt åka in till stan för att få tag på frimärke och posta det stackars brevet. Eller till det externa köpcentrat en bit ännu längre ut. Dit hans överlevande änka numera åker från stan för att köpa sina förnödenheter. Det går buss tre gånger i timman.
Det är sånt han skulle retat sig på. Att förr så åkte maten in till stan till dem som bodde där. Medan nu så åker maten, även färskmjölken, nästan var som helst ifrån och så till sist ut från stan, längre än Herrestad som var så långt hemifrån att man skrev brev. Och sen åker folk dit ut från stan och tillbaka igen för att få tag på den.

Det är sånt han inte skulle velat vara med om. Själv skulle han väl inte fått någon mjölk alls de dagar modern var borta för han brukade gå och hämta sin liter på handlarns trapp och det skulle han inte ha mycket för eftersom där bara säljs sporttröjor numera.
I faderns barndom färdades människor 23 mil om året. Han kom själv inte särkilt mycket längre än några tågvändor till Skåne. Så växthuseffekten hann han knappast vara med och bygga upp. Med tanke på den hånfullhet han visade mot redan de första Mallisresenärerna kan jag gott tänka vad det är för kommentarer han slipper yttra nu när resandet har 60-gångrats och folk far till Fjärran Östern över helgen för skojs skull. Han skulle tyckt det var lika dumt som att fara till Herrestad efter mjölk.
Och det nya året? Vad skulle han haft för förväntningar på det?
Inga alls.
Absolut inga alls.
Utom möjligtvis fler översvämningar.