Väcker platser till liv

Författare: Akay och Peter
Förlag: Dokument förlag

[Ur nummer: 02/2007] Har det blivit så att vi främst konsumerar kultur, istället för att vara med och skapa den? Det frågar sig
gatukonstnärerna Akay och Peter.
Duon har i flera år förändrat Stockholms mer trista offentliga platser, utan att träda fram i media. Men nu förklarar de tankarna bakom sin konst i boken ”Urban Recreation”.
Där ser vi bland annat deras kanske mest kända verk Traffic Island, det röda sommarhus i miniatyr som dök upp på ett berg mellan motorvägarna invid Karlberg för ett antal år sedan. Stugan hade en liten inhägnad trädgård och sköttes som ett riktigt hus.
Den blev snabbt folkkär, men försvann sedan lika mystiskt som den dykt upp. För Peter och Akay vill inte göra något bestående. De vill snarare ”bryta av vardagen för folk. Göra något nytt på ett ställe som folk passerar på väg till jobbet varje dag. Så att de stannar upp och tänker till”.
I boken förevigas dock de röda fågelholkar som duon satte upp på bergsväggar i Stockholm och de bilder av rådjur som klistrats upp i stan. Tillsammans väcker Akay och Peter platser till liv.
De visar att de offentliga miljöerna faktiskt angår oss alla.