Livs växel nerringd
Inbetalningsavin med den höjda
a-kasseavgiften blev ett bryskt uppvaknande
När inbetalningsavin med den höjda fackavgiften damp ner i brevlådan hos medlemmarna blev Livs växel nerringd. Under måndagen den 22 januari ringde nästan tusen medlemmar. De flesta som ringde var upprörda. De hade inte förstått vidden av den höjda a-kasseavgiften och många ville nu gå ur facket.
[Ur nummer: 02/2007] Hur många som verkligen kommer att fullfölja sin avsikt och lämnar facket går inte att säga.
Den som ringer till Livs och begär utträde ska kopplas till en ombudsman som svarar på frågor.
En given fråga är: Hur kan fackavgiften plötsligt bli så jäkla hög? Och svaret är att det beror på en höjning av a-kasseavgiften som Livs inte rår för. Det är ett beslut som fattades av den borgerliga majoriteten i riksdagen. A-kasseavgiften har från den första januari höjts med 267 kronor i månaden.
Riksdagsbeslut på avin
Det är detta riksdagsbeslut som syns på avin.
Många ringer till förbundet och frågar upprört hur det är möjligt och hur man kan gå ur. På arbetsplatserna verkar inte reaktionen gå till på samma sätt.
Fackklubbens expedition på till exempel Cloetta i Ljungsbro var inte ockuperad av förbannade medlemmar, men visst var det några som hade frågor.
Marita Arkenstig, klubbordförande på Cloetta, säger att hon försöker peka på lönespecifikationen.
– Inte alla medlemmar har hunnit få den, men till dem som har fått den har jag sagt att de ska titta på skattesatsen för januari och jämföra med december. Den ska ha sänkts.
Det är också en del av den borgerliga politiken. Höjningen av egenavgiften ska motsvaras av en sänkning av skatten för den som har ett jobb, det så kallade ”jobbavdraget”.
– Jag vet inte om varje enskild medlem har råd att vara med i facket, men för den som har ett jobb ska det inte bli någon skillnad, säger Marita Arkenstig.
Ökad medvetenhet
En arbetsplats som har haft det kämpigt med många som står utanför är Arla i Kallhäll.
Vice ordförande i klubben, Raymond Staedel, håller på att utforma ett lokalblad som han ska distribuera bland medlemmarna. Idag är de 305 medlemmar på mejeriet. Organisationsgraden är inte högre än 65-70 procent.
Han ser ändå positivt på framtiden.
– Visst har det varit en del knorr över höjningen. En och annan har frågat hur man kan gå ur, men samtidigt tycker jag att den politiska medvetenheten har ökat. Det har blivit fler och bättre politiska diskussioner.