[Ur nummer: 04/2007] Non, je ne regrette rien! Nej, jag ångrar ingenting!
Sången som Edith Piaf, enligt denna lidelsefullt berättade film, fick i sin hand mot slutet av sin karriär har kommit att stå som ett signum för hennes dramatiska liv, som kantades av känslostormar och tragedier.
Filmen ger förstås inget svar på hur det egentligen förhöll sig med ångern.
Det är ju inte heller någon dokumentär detta utan en fiktion. Och en himla härlig fiktion, sentimental men ändå inte sliskig. Och inte heller idealiseras huvudpersonen. Edith framstår tvärtom många gånger som alldeles förfärlig; divig är bara riktnumret.
La Vie en Rose är lång, lite väl lång faktiskt, berättelse som sträcker sig över fyra decennier. Kronologin är uppbruten så att vi ena stunden befinner oss i 1910-talets Normandie, där Ediths farmor drev bordell i en landsortsstad, för att i nästa stund förflyttas till Kalifornien på 1950-talet, så med ens är vi i Ediths sjukrum i Grasse där hon dör 1963 och strax därpå åter på Paris varietéscener 1936.
Det gäller alltså att hänga med i svängarna. Fast å andra sidan är det inte alldeles nödvändigt att hålla koll på var och när eftersom denna sorgliga askungesaga genom blotta sitt ämne så att säga berättar sig själv.
Edith Piafs liv var kort. Hon var blott 47 år gammal när hon avled men på bilder från tiden kan man se att hon såg ut som en gammal gumma. Hon var då nedbruten av reumatismen, alkoholismen, narkotikaberoendet och inte minst den djupa sorgen över förlusten av sitt livs kärlek, boxaren Marcel Cerdan. Han omkom i en flygolycka bara två efter att de hade inlett sitt passionerade förhållande. Det är den ömsinta och fina skildringen av deras kärlekshistoria som utgör höjdpunkten i detta känsloladdade filmdrama om Edith Piafs liv och den förlåter de överdrifter som ibland hotar att skämma hela stycket. Marion Cottilard är dessutom alldeles enormt bra i denna glödande film som framför allt handlar om kärlek och den glädje men också den smärta som alltid går i par med den.
Filmtitel: La Vie en Rose
Regi: Olivier Dahan
Skådespelare: Marion Cottilard, Sylvie Testud med flera
Premiär: 30 mars.