Bageriet skrev på avtal i sista minuten

Inför hotet om blockad skrev arbetsgivaren på Iberica Bageri under ett kollektivavtal. För Dennis Ekman var det en glädjande nyhet. Nu kan han och de andra medlemmarna äntligen få avtalsenliga löner och förmåner.

[Ur nummer: 05/2007] Det är ett 30-tal bageriarbetare som jobbar på Iberica Bageri i Hägersten, en förort till Stockholm. Ungefär hälften är med i facket. De kommer att ta ställning till avtalet på ett möte den 3 maj.
Efter en konkurs i november förra året har det inte funnits något kollektivavtal.
Arbetsgivaren har nekat.
– Det har varit väldigt otryggt för oss, säger Dennis Ekman. Min lön ligger på 16000 kronor i månaden. Andra har ännu lägre. Vi har inte fått betalt för OB, röda dagar eller övertid.

Ska bilda klubb
Dessutom har de gått miste om alla förmåner som är kopplade till avtalet, som livsarbetstiden, föräldralönen och hela försäkringspaketet.
Dennis har förhoppningar på framtiden.
– Vi är på gång att bilda klubb. Nu tror jag att det kan bli mycket bättre . Vi är två stycken som vill jobba aktivt. Vi ska börja med att gå kurser.
Det har inte funnits någon möjlighet till facklig aktivitet. Det har inte ens funnits några skyddsombud.
– Vi behöver skicka iväg folk på det också, säger Dennis. Det finns idag inte ens några plåster på jobbet. Det finns inget. Och om man klagat har man blivit mer eller mindre utskälld av ledningen.

Många invandrare
På bageriet finns många invandrare som inte är så insatta i svenska lagar och avtal och därför har svårt att hävda sin rätt. Dennis Ekman tror att det kan vara en orsak till att många stannar kvar. Det har varit en stor arbetslöshet. Det krävs mycket för att byta jobb. Han har ju själv jobbat där i fyra år.
– Man blir rädd för att hävda sin rätt, helt enkelt, säger han. Men nu säger jag skitsamma. Nu måste det hända något. Jag kommer inte att ge mig förrän alla på bageriet har fått sin rättmätiga lön. Det ska vi förhandla om nu.

Taggad för facket
Både Dennis Ekman och ombudsmannen i avdelning 4, Nicklas Nilsson, tyckte att nu var det dags att sätta ner foten. Nu ska det bli ett kollektivavtal och en klubb.
Dennis Ekman blev taggad på att jobba fackligt efter att ha gått på ett möte för arbetslösa och klubblösa medlemmar i Stockholmsavdelningen.
– Jag kommer inte att ge mig, säger han. Nu ska det bli riktiga löner för alla. Nu ska vi få den trygghet som vi så väl behöver.