[Ur nummer: 05/2007] Oavsett hur man förhåller sig till spiritism och ockulta fenomen är de aldrig fel som krydda i en ren och skär underhållningsfilm. Särskilt inte om det är en kostymfilm som utspelar sig i kejsardömet Österrike-Ungern vid slutet av förförra seklet.
Dessutom är det en snygg skröna: fint foto och läckra kostymer i suggestiv miljö. Toppen som matiné en regning lördagseftermiddag.
Det handlar om förbjuden kärlek mellan mannen av folket och kvinnan av börd. Dessutom är han en trollkarl av dimensioner och hon är till och med förlovad med den grymme tronföljaren Leopold. Det handlar vidare om korruption och om polisspioner som försöker förhindra en skandal.
Det är ingen djupsinnig historia men som sagt mycket nöjsam.
Särskilt kul är det att ta del av Edward Nortons föreställning som dyster men självlysande magiker.
Han får en god match av Paul Giamattis potente polischef med samvete och rättspatos. Rufus Sewell är också grym som depraverad kronprins och Jessica Biel är fotomodellsljuv men utan skrupler när det gäller att ta sin framtid i egna händer.
Filmtitel: Illusionisten
Regi: Neil Burger
Skådespelare: Edward Norton, Paul Giamatti