[Ur nummer: 06/2007] Utanför systembolaget på Vasagatan med LO-borgen i bakgrunden väntar vi på Svensk Näringslivs nya ordförande Signhild Arnegård Hansen som också är vd för Svenska Lantchips. Lusen som prompt ville slå följe är inte längre så begeistrad.
– Nu skiter jag i det, säger han.

– Det gör du inte. Det här är en del av jobbet. Hon är inte som föregångaren, vad han nu hette, han som tyckte att vd:na i storbolagen hade för låga löner, och som värvades till Unilever, ett av världens största livsmedelsföretag. Nej, nu måste vi hålla ut. Hon är vårt hopp. Hennes lantchips ska säljas i vartenda blågult Ikea-varuhus över hela världen.
– Jag fryser.

– Tyst, nu kommer hon.
Hon kommer med en påse chips i handen. Hon ser lite blank ut på ögonen och äter chips i rasande fart.
– Hej, vill ni ha lite chips? Vill ni ha lite chips?
Vi går upp mot borgen. Hon verkar lite forcerad, sträcker fram påsen med lantchips med gräddfil och lök. De ser väldigt inbjudande ut och vi är på väg att tacka ja då lusen väser:
– Det är något lurt med chipsen, ta dom inte, dessutom får man cancer.

– Nej tack, säger vi och konstaterar samtidigt att han har rätt. Signhild verkar inte ta in oss riktigt. Hon fortsätter att äta chipsen. När de tar slut tar hon upp en ny påse ur rullväskan.
– Du sa i ditt tal att vi lever i en fantastisk tid. Varför?
Frågar vi i ett försök att styra uppmärksamheten bort från chipsen.
– Antalet fattiga i världen minskar, demokratin breder ut sig. Det finns fred i fler länder än förut och världen har blivit liten, säger Signhild snabbt med en robotliknande röst och sträcker fram påsen.
– Nej tack. Vad är det som möjliggjort denna utveckling?
– Ökad internationell handel. Vårt företag har till exempel valt att bygga produktionsenheter för chipsen i utlandet. Med namn ”Les Artisans du Gout”, ”Utah Chips Company”, ”Snacks Inc”, ”Saragota Cips” har vi förankrat företagen i de lokala marknader där de verkar.
Lusen väser i örat på oss:
– Fråga om jobben? Blir det några nya jobb?

Men vi hinner inte. Hon är redan på väg in i borgen för att träffa LO:s ordförande och vi får dra vår egen slutsats. Exporten ger nog inte så många nya svenska chipsjobb.