[Ur nummer: 06/2007] Vuxna män i glittertrikåer, och som till yttermera visso har konståkningsskridskor på fötterna och vågor i håret, är komiska. Det är ju klart som korvspad, eller hur?
För det är förstås svårt att tänka sig något mer fjolligt, och på ljusårs avstånd från riktiga karlar, sådana med hår på bringan och som snackar värsta drängstugesnacket.
Emellertid är det nu så i denna fars om skridskovärldens första manliga konståkningspar att den frustande komikern Will Ferrells rollfigur inte bara är ovanligt ful i truten och testosteronstinn sexdåre. Chazz är också en tvättäkta primadonna som värderar hårborsten högre än ett ligg, en machofjolla skulle man kunna säga. Medan hans finlemmade partner Jimmy (Jon Heder) är en asexuell, ondulerad blondin med galoschhaka. Men som visar sig ha stake i krissituationer.
Ofrivilliga partners har de blivit för att ta revansch på konståkningsvärlden sedan de avstängts som singelåkare efter att ha misshandlat varandra på en prisutdelning vid en tävling i Stockholm!
Underlivshumor, bögskämt, skämt om homofobi och slap-stick-klichéerna står som spön i backen.
Man driver med fördomar om feminiserade män och med fördomar om machogubbar. Och med sportindustrin och dess publik, med amerikansk nationalism och med filmfarsen som genre. Fåfänga i skrattspegel ÄR ju roligt. Liksom dubbeltydigheter. Även om de kunde ha varit mindre vattenkammade.
Men absolut en film att hålla utkik efter som trivselunderhållning med möjlighet till åtminstone några eftertankar. Och ett par gapskratt.

Filmtitel: Blades of Glory
Regi: Will Speck, Josh Gordon
Skådespelare: Jon Heder, Will Ferrell med fler