besjälat om passion

Författare: Jeanette Winterson
Översättare: Anna Troberg
Förlag: Bazar

[Ur nummer: 07/2007] Av Jeanette Winterson finns på svenska sedan tidigare bland annat den hemska, roliga och uppfordrande Det finns annan frukt än apelsiner om en ung flickas vuxenblivande.
För halvtannat år sedan kom Fyrväktaren, en sinnlig berättelse om utanförskap och kärlek; om de ljusstrimmor från fyren på livets hav som ger mening.
Tjugo år efter att Passionen gavs ut i Storbritannien föreligger äntligen också den nu till slut på svenska.
Som i Fyrväktaren blandas här inslag av tilltalande fantasterier med trivialt vardagsliv. Slutsumman blir precis som i hennes andra böcker något alldeles eget.
Romanen utspelar sig i Frankrike, i Ryssland och i Venedig vid tiden före, under och efter Napoleons ryska fälttåg. Huvudpersoner är Bonapartes oskuldfulle unge kycklingkock Henri och croupiern Villanelle, en rödhårig ung dam med simhud mellan tårna. De berättar först varsin historia, så småningom glider de ihop till en men med olika perspektiv.
Det som överskuggar allting annat i deras liv är just passionen, som kan övergå i förtärande hat, eller ännu värre: likgiltighet.
Jeanette Winterson skriver besjälat och uppsluppet, men tack och lov inte ironiskt, om sådant som tål att tänkas på länge. Och hon gör det utan att hemfalla åt konstruerade litterära experiment. Hon berättar!