Inte så fyndigt

Regi: Kenneth Branagh
Skådespelare: Joseph Kaiser, Amy Carson med fler
Premiär 6 juli

[Ur nummer: 07/2007] Mozarts musik och Schikaneders libretto gör Trollflöjten till den perfekta operan för vuxna som vill underhållas med en gnutta allvar och barn som älskar saga och fantasterier. Bland alla trollflöjtar ligger Ingmar Bergmans filmversion högst på topplistan.
Kenneth Branaghs nya filmversion, som ska ut på biografturné i sommarsverige, gör den inte på något vis rangen stridig. Det hjälper inte att den formidable ordmakaren och skådespelaren Stephen Fry har fixat till en ny spirituell engelsk text. Branaghs Trollflöjten är en kalkon.
Operan utspelas i första världskrigets skyttegravar. Ormen som Tamino kämpar med är ersatt av en strimma senapsgas; de tre damerna är sjukvårdande nunnor (ovanligt rikt dekolleterade för att vara nunnor). Nattens drottning kör en stridsvagn.
Det är inte så fyndigt precis. Det är inte heller regin – de unga handplockade sångarna agerar i utlevande stumfilmsstil – och koreografen har en förkärlek till Små grodorna. Ändå står det stilla. Även musikaliskt.
Vill man ha kul med Mozart ska man hyra Bergmans Trollflöjten från 1975 som numera finns att hyra/köpa på dvd.