…Henrik Lindholm,

projektledare på Fair Trade Center, som i en rapport granskat arbetsvillkoren på de thailändska fabriker som förser den svenska marknaden med tonfiskkonserver.

[Ur nummer: 11/2007] * Vilka är de svenska importföretagen?
– Det är Ica, Axfood och Coop, och några stora livsmedelsföretag som Abba, Piwa och B&S Foods. Endast tre visade sig ha uppförandekod, alltså regler för bland annat arbetstider, lön och förbud mot barnarbete. Ica var en av dem.
* Rapporten fick stor uppmärksamhet i medierna. Många arbetare på fabrikerna i Thailand vittnar om systematisk diskriminering och tolv timmars arbetsdag sex dagar i veckan. Vilka reaktioner har du fått från de svenska importörerna?
– De har ändå varit positiva. De tycker att rapporten är bra. Deras inköpare har än så länge varit inriktade på att hantera medieuppståndelsen. Nu är det viktigt att gå vidare och se hur man kan förbättra förhållandena i Thailand. Jag tror att det är viktigt att starta en dialog med de lokala parterna i Thailand.
* Vilka är de?
– Arbetarna själva är den viktigaste parten. Tonfiskfabrikerna är inte organiserade. En början är att ställa krav på att arbetarna ska bli informerade om uppförandekoderna och sina fackliga rättigheter. När jag gjorde rapporten samarbetade jag med Seafarers union of Burma. Det finns också ett thailändskt livsmedelsarbetareförbund – Food workers federation of Thailand.