[Ur nummer: 01/2008] Under en kort matpaus på tidningsredaktionen på tredje våningen på LO-borgens baksida sa Lusen med egendomligt len röst de magiska orden.
Därefter återgick han till att sörpla i sig Arlas nya ekologiska filmjölk med smak av hallon och fläder (som levererats till vaktmästeriet i en miljöbil som ett gratis varuprov).
– Lägg av, sa vi.
– Jag vill ha rent samvete, sa Lusen. Jag vill inte bidra till mer utsläpp av koldioxid. Jag vill kunna stanna på macken i Märsta och fylla bilen med E85 och sedan köra E18 till Västerås, och runt, runt på motorvägen, medan den kommande generationen i kortbyxor fryser benen av sig i McDonalds cup. Jag vill ha en Saab Bio Power 9-5 Combi.

Det var faktiskt synd om honom. Han hade ju inte en chans att bli ägare av något sådant. När var sista gången Lusen köpte något? Glasögonen på den håriga näsan såg ut att vara från 70-talet. Var det inte sådana Henry Kissinger hade på sig när han lurade till sig ett Nobelpris för fred i Vietnam? Det var någon månad efter oktoberkriget, då Syrien och Egypten anföll Israel, och Opec-länderna vägrade exportera olja.
– Tidningen kan betala, sa Lusen. Jag kan ha den som en tjänstebil med Mål & Medels logga på dörren. En Bio Power 9-5 Combi ger det tryckta ordet trovärdighet och mig 10 000 kronor i miljöbilspremie från Vägverket. Därtill kommer en 20 procentig sänkning av det förmånsvärde som jag måste skatta för. Inga biltullar in och ut ur Stockholm. Inga parkeringsavgifter. Det är en vinn-vinn-situation. Jag kan få lite vd-känsla och miljön blir bättre.

– Du är ett kräk, sa vi.
Lusen såg oberörd ut.
– Ni då? sa han. Vad säger ni till det uppväxande släktet efter att ha kört en bensindriven Toyota Corolla. Kom inte och säg att den är bensinsnål, för det är den inte i stadstrafik. Då drar den en liter milen.

– Det var inte illa menat, sa vi. Det var rent bokstavligt. En lus är ett krälande, lägre stående djur och Corolla är världens populäraste bil. Sedan 1966 har det kommit tio nya generationer. Den har tillverkats i 32 miljoner exemplar. Tänk dig det. Det har gjorts lika många Corolla-bilar som det finns invånare i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Holland. Namnet Corolla är latin och har sitt ursprung i ordet för ”blommornas krona”.