”Jag undrar lite över hur de tänker, de som jobbar i Ica-butikerna”

Biff med pommes frites är Annika Perssons favoriträtt, men det gäller att veta hur man lagar till köttet, så att det inte blir segt. Den kunskapen saknar många konsumenter.

[Ur nummer: 02/2008] För Annika hör det till hennes yrkeskunnande som charkarbetare på Atria Lithells i Fosie utanför Malmö.
– Jag köper alltid köttbiten några dagar i förväg, säger hon. Sedan låter jag den ligga i kylskåpet i marinad i socker och salt, med lite plastfolie runt. Där kan den ligga i kanske fem dagar. När den blivit mörkröd är den klar. Man får gå på känn, det handlar ju egentligen om att köttet ska surna.

Fem minuter på varje sida
Stekningen är också viktig. Biffkött ska stekas kort, fem minuter på vardera sidan räcker. Steks den för länge blir den seg.
* Gör du också egna pommes?
– Nej, det hinner jag inte. Jag kör med halvfabrikat.
Hon har en tydlig prioritering av vad som är viktigt i livet. Samvaron med familjen går före matlagning. För ett år sedan fick hon ett barnbarn. Dessutom är hon både fackligt och politiskt aktiv. Som ordförande i Livs avdelnings Syds s-förening har hon ett engagemang i näringspolitiken.
– Jag tittar mycket på priserna i butiken. För mig är det ekologiska för dyrt.
* Men du tycker att det ekologiska är bra?
– Ja, det gör jag, men det kostar för mycket. Jag har svårt att köpa det. Jag tycker att Livs i sin näringspolitik borde verka för att den ekologiska maten blir billigare, trycka på för det. Det borde kunna gå med mer stöd från staten och EU. Jag tror också att det är viktigt om ungdomarna ska fortsätta att äta kött.
Annika berättar att hennes äldsta dotter ett tag var tveksam till att äta kött av djuretiska skäl. Att djuren har det bra är nödvändigt. Det är ett viktigt konsumentkrav.
Hon brukar handla på Coop Forum inte så långt från Oxie där hon bor. Det har hon gjort i många år och hon trivs bra, hittar det hon vill ha på hyllorna.
– Förpackningsdag tittar jag aldrig på. Det är bäst före datum som är viktigt. Men då får inte förpackningen ha öppnats, för då gäller den inte längre. Hållbarheten gäller för oöppnad förpackning. Det här fuskade de med på Ica.
Hon är besviken på Ica som ställer så hårda krav på sina leverantörer och sedan slarvar själva. Atria Lithells packar en del av Ica:s kött. Annika jobbar själv med det i prismärkningen. Hon märker Icas 150 grams paket och stoppar dem i backar. Det är manuellt arbete som kroppen tar stryk av. Någon maskin säger företaget att det inte har råd med på grund av prispressen på EMV-varorna.
– Jag undrar lite över hur de tänker som jobbar i Ica-butikerna. Får de utbildning? Vad händer med deras yrkesstolthet?
Fullgod märkning är en viktig del av livsmedelspolitiken. Det ska givetvis finnas en klar och tydlig innehållsförteckning. Ursprunget måste framgå. Det ska stå var produkten är gjord, varifrån köttet kommer och på vilken fabrik det har packats.

Fler mindre arbetsplatser
Annika tycker också man ska ange hur långt maten har färdats, det tror hon skulle påverka konsumenterna. Här tycker hon att man borde skapa förutsättningar för fler mindre arbetsplatser spridda över landet. Det skulle lösa både miljöproblem och minska långa djurtransporter.
Atria Lithells i Fosie har 250 medlemmar. Där går nog gränsen i storlek för Annika. Hon började själv som 17-åring på Lars Jönssons korvfabrik. Föräldrarna jobbade där. Då var det ett tryggt och säkert jobb fram till slutet av 90-talet då en serie sammanslagningar och nedläggningar inleddes. Lars Jönsson slogs ihop med Skåne-Erik och Strövels, de var alla lokala charkmärken, och alla lades ner.
– Jag tycker personligen att det känns ledsamt att dessa har försvunnit, det känns som man sparkat undan benen på vårt yrkeskunnande. Men det är pengarna som styr utvecklingen.

Namn: Annika Persson.
Ålder: 51 år.
Familj: man, tre barn, ett barnbarn och en hund (golden retriever).
Yrke: charkarbetare på Atria Lithells i Fosie.
TV-program Rapport kl 19.30.
Semestertankar: Jag ska gå i min trädgård och vara ledig, kanske åka på någon charterresa.
Förebild: Tage Erlander.
Uppdrag: vice klubbordförande, ordförande i s-föreningen avd Syd och ledamot i Oxie stadsdelsförening, barn och ungdom.
Betyg i skolan: Inte före årskurs sex. Små barn ska inte tävla, de ska få utvecklas i sin egen takt.