[Ur nummer: 02/2008] Det holländska facket FNV Bondgenoten har lyckats med konststycket att träffa en överenskommelse med Unilever om bidrag till att bygga en helt ny fabrik i Holland. Den nya fabriken är en del av den sociala avvecklingsplan som facket förhandlade fram efter en månads strejk.
Unilevers fabriker i Vlaardingen, Delft och Loosdrecht kommer att läggas ner i april 2009. Unilever ställer upp med 25 miljoner euro (drygt 240 miljoner kronor) i avgångsvederlag
– De arbetare som är äldre eller av andra skäl har svårt att få jobb på den vanliga abetsmarknaden ska erbjudas jobb i den nya fabriken, säger den holländske ombudsmannen, Lucas Vermaat, som är mycket nöjd med uppgörelsen.
Erbjudandet kommer att ges till 100-150 arbetare. De ska få betald utbildning och möjlighet att gå in som delägare i den nya fabriken, om de vill.
– I början blir det paketeringsjobb, men planen är att utveckla helt nya högkvalitativa produkter av lokala råvaror som ska säljas på den lokala marknaden, säger Lucas Vermaat.