På blockadens andra dag stod Marie Hall och Sara Söderberg, som båda själva är bageriarbetare och fackligt aktiva, utanför Lindqvists konditori på Rudbecksgatan, ägt av Sockerbullen.

[Ur nummer: 03/2008] De var tagna av uppgiften – att stå här med en gul väst, mitt på gatan i kylan och regnet, och försvara bageriarbetarnas kollektivavtal.
– Gårdagen var ganska jobbig, säger Marie Hall. Organisationen Företagarna i Örebro gick ut med ett pressmeddelande där de jämförde vår blockad med den mot salladsbaren i Göteborg. Därefter har det kommit hit aggressiva människor som försöker provocera. De kör förbi i Mercedesbilar, kallar oss allt möjligt, kommunister och maffia och så vidare.

Unga män som pekar finger
Medan vi talar kommer också en sådan Merca, modell lyxig, med unga män som pekar finger. En stund senare vägs det upp av en sliten skåpbil som tutar entusiastiskt och föraren ropar: Stå på er!
Inne i värmen i det blockerade konditoriet sitter några män, klädda som byggnadsarbetare, och mumsar kaffe och semlor. Där har de suttit i flera timmar, konstaterar Sara. Att de inte stöder facket är uppenbart.
En kameraman och reporter från Tvärsnytt närmar sig längs med Rudbecksgatan. Nerikes Allehanda, Rapport och Expressen har redan varit här.
Borgerliga Nerikes Allehanda försvarar på ledarplats fackets rätt att ta ut arbetsplatser i blockad. ”Om företag kan säga nej (till kollektivavtal) – och facket inte kan vidta några motåtgärder – blir det inte mycket kvar av de fackliga rättigheterna.” Tidningen varnar också för ”situationer där enskilda anställda utsätts för påtryckningar från sin arbetsgivare att avstå från att kräva avtalsenliga villkor – eller för att den anställde ska lämna facket.”
– Vi måste vinna allmänhetens förståelse och sympati, säger Marie.
Sara är klubbordförande på Skogaholms bageri. Det är första gången hon är blockadvakt.
– Det är mycket konstig ilska, säger hon. Människor kommer hit efter att ha läst något i en tidning eller sett inslag på teve och häver ur sig en massa. Det är synd att de inte vill diskutera, inte föra någon dialog.
* Är det obehagligt?
– Ja, det kan det vara. Det finns en del underliga människor.

Efterlängtad avlösning
Klockan två kommer nya blockadvakter, Stefan Hall, Bergslagsavdelningens ordförande, och Kajsa-Liza Axdorff från Korvbrödsbagaren. De är efterlängtade.
Stefan Hall är bekymrad över den aggressivitet som vissa motståndare till facket visar.
Det har förekommit knuffar och till och med spott. Reaktioner långt över gränsen för det acceptabla.
Mot den bakgrunden blev han väldigt glad när han hörde ägaren till Sveas konditori i Kumla, Samuel Hambre, uttala sig i Sveriges Radio P4.
– Han sa att det är viktigt att alla håller sig till kollektivavtalet, eftersom konkurrensen annars snedvrids. Bagerier tvingas sänka lönerna för sina anställda för att kunna sätta ett lågt pris. Det blir en negativ spiral.
Kajsa-Liza Axdorff, som står bredvid Stefan och delar ut flygblad, välkomnar diskussioner.
På bladet står det: ”Vi kräver kollektivavtal för att våra medlemmar skall känna trygghet i sin anställning. Utan avtal finns inga regler för lägsta löner, försäkringar, andra ersättningar, arbetstider mm. Allt är upp till arbetsgivarens goda vilja.”
– Vi är här för att förklara varför vi försatt bageriet i blockad, säger hon. Vi är inte här för att stoppa någon från att gå in och handla.