[Ur nummer: 04/2008] Johan Theorins romandebut fick lysande recensioner när den kom som inbunden bok förra året och såldes till utlandet redan innan den kom ut på svenska. Det är klart att den ska bli film och nu ligger pocketupplagan på bokhandelsdiskarna.
När morfar lagar fiskenäten nere vid hamnen och mormor har tagit sig en tupplur hoppar sexårige Jens över muren och försvinner på det öländska alvaret en sommardag 1972. Trots massiva sökinsater hittas inte pojken.
Många år senare får pojkens mamma Julia ett meddelande om att det kommit fram nya omständigheter och beger sig till Öland för att inleda nya spaningar tillsammans med den skröplige morfar Gerlof.
Parallellt med nutidsberättelsen vävs också en historia om en mytisk
försvunnen mördare, Nils Kant, som flydde från ön redan efter andra världskriget.
När Johan försvinner ligger Nils Kant begravd sedan många år. Ändå finns det misstankar om att det är han som dödat pojken.
Det är en mycket spännande intrig, det finns plats för äkta sorg och en stor styrka är den psykologiska insikt med vilken moderns förlust av Jens skildras. Annars är det ju ofta så att dödsfallen i deckare bara existerar för att hjälten ska kunna triumfera.
Alla vi som fallit för Johan Theorins dimbeslöjade kusligheter från alvaret kan glädja oss åt att Skumtimmen bara är första boken i en planerad kvartett med öländska mord. De fyra böckerna är tänkta att representera årstiderna. Skumtimmen är boken om hösten och nästa bok ska bli den om vintern.

Boktitel: Skumtimmen
av Johan Theorin
Förlag: Månpocket, 2008