Bageriet lades ner – och nu finns bara kaféerna kvar

I mars träffade Livs ett kollektivavtal med Sockerbullen i Örebro. Det skedde efter en blockad som väckte stor uppmärksamhet i lokala media. Idag finns inga fackliga medlemmar kvar på arbetsplatserna.

[Ur nummer: 04/2008] Sockerbullen är ägare till två konditorier i Örebro, Lindqvists och Sockerkransen.
På Lindqvists har Livs en medlem som blev uttagen i blockad.
– Vi har förhandlat om uppsägning av denna medlem på grund av övertalighet, säger Livs lokalombudsman Ronny Lind.
Bageriverksamheten har upphört och av den anledningen finns det nu mindre att göra.
Han uppfattar inte att det är frågan om någon konstruerad övertalighet från ägaren Helene Anderssons sida. Konditoriverksamheten kommer att finns kvar, men inte bageridelen, där medlemmen jobbade.
– Vår medlem har sagt att hon inte är intresserad av att jobba med andra arbetsuppgifter i serveringen, säger Ronny Lind.

Lämnar facket
Vid Sockerkransen har Livs medlem begärt utträde ur facket. Medlemmen i Hotell- och restauranganställdas förbund har sagt upp sig för att ta ett annat jobb.
* Är det så att pressen på medlemmen blir väldigt stor när facket kräver kollektivavtal på små arbetsplatser och det går så långt som till blockad?
– Ja, det kan vara jobbigt. På små arbetsplatser jobbar den anställde ofta nära arbetsgivaren och gör samma arbete, säger Ronny Lind.
Sockerbullens ägare, Helene Andersson, säger att hon tvingats att teckna kollektivavtal med Livs. Det är inte något som hon velat göra, men hon tillägger att det inte innebär att hon har några synpunkter på om hennes anställda är fackliga medlemmar.
– Det är deras ensak, säger hon.
Gerald Lindberg, Livs andre ordförande, tycker inte förbundets ståndpunkt vad gäller att teckna avtal har kommit fram tillräckligt tydligt i medias rapportering.

Sund konkurrens
– Det vi vill uppnå är sunda konkurrensförhållanden mellan alla företag som har anställda inom vårt område. Om några företag med anställda inte har avtal så underminerar det villkoren för de andra. Därför måste vi se till att alla har och följer avtal, säger han.
Det är således inte medlemskapet i facket som avgör om Livs kräver avtal eller inte.
– Om det vore medlemskapet skulle det innebära att medlemmen utsattes för en mycket hård press. Så är det inte. För oss spelar det inte någon roll om vi har en medlem eller inte på företaget. Det avgörande är om det finns anställda. Gör det det kräver vi avtal, säger Gerald Lindberg.
Det är arbetsgivaren Livs vill utsätta för press, inte det fackliga medlemskapet.