[Ur nummer: 05/2008] lDet har handlat mycket om Kina den senaste tiden. En som skildrat landets intensiva utveckling på nära håll är fotografen och journalisten Marcus Haraldsson i boken En linje över Kina (Alfabeta). Nu går det också att beskåda de uttrycksfulla fotona från hans två resor på Galleri Kontrast i Stockholm.
Det var 1999 som Marcus Haraldsson för första gången reste genom det enorma landet – på en cykel. Sju år senare gjorde han om samma bedrift och sökte då upp samma ställen, samma människor.
Galleriets namn är passande, det är just en tydlig kontrast mellan då och nu som gestaltas i fotona. En liten stad med några hundratusen invånare har plötsligt växt till hemvist för femton miljoner. Vackra platser förvandlas efter turisternas framfart till enorma sopberg. Och miljoner människor flyttar iväg för att arbeta i industrierna. Munken Samten Gyamtso är en av dem som porträtteras. År 1999 visste han inte att jorden var rund. 2006 surfar han porr.
Fotona och berättelserna går nära människorna. Man kan också lyssna till inspelningar av Honkongpop, sichuansk opera och munksång.
Det är en gripande utställning som visar hur de stora skeendena påverkar den lilla människan.