– För att de små bryggerierna ska kunna växa till sig tror jag att de skulle behöva befrias helt från ölskatt, säger Svenska bryggeriers vd Peter Mattsson.

[Ur nummer: 06/2008] Diskussionen om sänkt ölskatt har åter blivit möjlig efter att EG-domstolen har kommit fram till att Sverige kan ha olika beskattning på öl och vin. Så sent som i januari i år höjde den borgerliga på felaktiga grunder den svenska ölskatten.
Ett nytt argument i denna debatt är möjligheten för mikrobryggerierna att expandera genom att ölskatten tas bort för bryggerier som har en liten volym.
Mikrobryggerierna säljer sitt öl antingen direkt till pubar och restauranger eller via Systembolaget.
Stefan Andersson, ombudsman i Livs avd 10 Gävle-Dala, som leder den nybildade fackliga ölskattegruppen understryker betydelsen av att behålla Systembolaget.
– Om priset är rätt kommer folk att handla sitt öl där. Monopolet gör också att de nya mikrobryggerierna har möjlighet att nå ut till konsumenterna. Det blir mer närproducerat och det är bra både för miljön och mångfalden.
Svenska bryggerier har uppskattat den privata införseln och smugglingen till minst en miljon burkar öl om dagen från utlandet.
Genom att sänka ölskatten skulle den volymen kunna inhandlas på Systembolaget istället. Dessutom är det absurt ur miljösynpunkt att svenska bryggerier kör till Tyskland med öl som konsumenterna sedan åker ner och inhandlar och kör tillbaka.