Livsklubben på Scan i Linköping laddar medlemskortet med fritidsaktiviteter och förmåner

Det är den sociala biten som är viktig, säger de som samlats i det trånga klubbrummet. Så var det på 70-talet. När facket tog hand om fritiden skapades det facklig styrka på golvet.

[Ur nummer: 07/2008] Det låter i moderna öron lite märkligt. Alla borde väl renodla sin verksamhet, satsa på det som kallas kärna, det gäller både företaget och facket, men Livsklubben på Scan i Linköping tänker de annorlunda.
De har skapat en särskild mervärdesgrupp som har till uppgift att hitta nya förmåner åt den facklige medlemmen.
Här är några av de fördelar som tillfaller en medlem.

Gratis fotboll för hela familjen
Klubbens medlemmar och deras familjer har fritt inträde på LFFs hemmamatcher, de kan hyra släpkärra för 50 kronor dygnet, köpa blommor billigare och de som bor i eget hus med värmepannan kan köpa pellerts billigare, 50 kronors sänkning per pall och fri hemkörning för den som köper fyra. De kan få tio procents prissänkning på tatueringar och piercings. De kan få billigare glasögon och linser hos optikern.
Livsklubbens ordförande, Tobias Borell, säger att mervärdesgruppen ska jobba vidare på att hitta nya förmåner åt medlemmarna.
– Det ska vara attraktivt att vara med i facket, säger han med ett rofyllt leende.
Daniel Svärd är aktiv i mervärdesgruppen.
– Det kan handla om att planera olika aktiviteter efter jobbet, som att gå iväg och bowla. Nu på lördag är det fotboll. Vi träffas på Stora hotellet innan och tar några kalla innan vi beger oss till Folkungavallen för att se Östgötaderbyt mellan LFF och Lindö FF. Medlemskortet i Livsklubben ska tas med, det ger gratis inträde. Annars kostar det 60 kronor.
Om man ser historiskt så går den sociala synen på medlemskapet tillbaka till 70-talet (och naturligtvis ännu längre skulle den kunnige inflika). Då fanns ett ansvarstagande för medlemmarnas fritid. Tobias tror att facket måste återuppliva den. Då hade facket semestergårdar, man kunde hyra stugor, man ordnade bussresor. Allt det där var viktigt.
– Man ska känna att man tillhör klubben. Att det är något betydelsefullt, säger Jan Hyllander, som jobbat i 47 år i företaget om man räknar ihop de olika bolagen som funnits.
Tobias har jobbat i tio år. Daniel har jobbar lite fram och tillbaka, började 2001, varit borta i olika omgångar på grund av nedskärningar.
Klubben har inte haft något stort tapp på grund av den högre avgiften. Nya har också gått in och nu är så gott som alla med.
Att det ordnas med sociala aktiviteter efter jobbet är uppskattat. Idrottsklubben har återuppstått efter att ha legat i träda i många år. Två fotbollslag kör för fullt i division tre, det är Märgben och Pappa Mu med folk från hela anläggningen, men i första hand styckningen och slakten.
Ken Clignéz är styckare och killen som dragit igång idrottsklubben. Det sociala har skapat styrkan på golvet, säger han. Till hösten har man planer på att starta både ett hockey-bockeylag och ett innebandylag.
– Något derby har ännu inte ägt rum mellan våra två korplag i fotboll, men det ser vi fram emot, säger Tobias Borell.

Bokbidrag från ABF
Det har också startats ett arbetsplatsbibliotek. Medlemmarna har redan skänkt omkring 200 böcker och klubben har fått 20000 kronor från ABF för att köpa in nya.
Magnus Johansson som ansvarar för biblioteket berättar att det finns tekniska lösningar som skulle kunna göra det möjligt att lyssna på ljudböcker i hörselkåporna medan man jobbar.
– Jag gillar deckare, säger Magnus. Just nu är min favorit Steig Larssons Milleniumtrilogi, den har vi i biblioteket.
Den sociala biten skapar styrka på golvet. Det är alla överens om.
För något år sedan var det svårt att få folk att ta på sig uppdrag. Nu är det tvärtom. Det är konkurrens till och med om suppleantposterna.
Klubben har 430 medlemmar och ett 40-tal av dem har förtroendeuppdrag.
Daniel, som jobbar i slakten, säger att det handlar om sammanhållning. Att man litar på att de förtroendevalda gör ett bra jobb. Att man står upp för varandra.
Informationen är också viktig. Klubben har startat ett medlemsblad, Livsviktigt, det trycks upp i 60 exemplar och distribueras i pausrummen. Man har konstaterat att det inte fungerar att sätta upp information på anslagstavlor, det läser ingen. Man ska lägga det på bordet, det är 1-2 sidor om vad klubben gör, hur det går i förhandlingar, lite skämt. Man uppvaktar också alla som fyller 50 och 60 år och går i pension. De som är långtidssjuka får en julblomma till Lucia.
– Vi har pensionärer som fortsätter att komma hit och snacka, säger Tobias.
Han är övertygad om att det är klubben som är viktig för medlemmarna.
– Det man ser är hur de förtroendevalda sköter sig i den egna klubben på den egna arbetsplatsen. Gör de ett bra jobb är man med i facket. Jag tror att allt hänger på den lokala organisationen. Det gäller också skyddsarbetet.

Grupper löser vardagsproblem
På Scan i Linköping har man startat samrådsgrupper. Det finns en sådan på varje avdelning. Personalen röstar fram 2-3 ombud som sätter sig ner en gång i månaden med arbetsledningen och löser vardagsproblem som hål i golvet och läckande kranar.
Samrådsgrupperna är viktiga för trivseln. Man kan se att det händer något. Det var fackklubben som tog initiativet till dem. Den sociala biten är viktig. De ska bygga vidare på den.