[Ur nummer: 07/2008] Öppna författarseminarierna lockar mängder av folk och var och varannan bokbloggar. Ändå finns det inte många tidningar med utrymme för fördjupade texter om litteratur.
Det noteras i ALT (Atlas förlag), en ny tidskrift med ambitionen att fylla luckan. Redaktör är Peter Fröberg Idling.
På nästan 170 sidor utan bilder slås man också av den lugna entusiasmen. Det handlar om texten, skrivprocessen, litteraturens roll. Jag försjunker i en artikel om Raymond Carvers ambivalenta förhållande till sin redaktör, som väcker frågan om var redaktörens arbete egent?ligen slutar.
Vilka bilder, vilka berättelser stryker på foten när en författares verk mejslas fram? Artikeln kommenteras också av författaren Hans Gunnarsson och redaktören Viktoria Jäderling. Här finns ett allvar inför det som litteraturen uttrycker av en människa, och det den säger sina läsare. Annan intressant läsning är en djupgående intervju med Jonathan Litell som skrivit den 800-sidiga debutboken De välvilliga (Les bienveillantes), och tjuvkik på vad Annelie Jordahl har för böcker på nattduksbordet. En tidning med några klart lysande guldkorn.