[Ur nummer: 07/2008] Pepsico är det tredje största livsmedels- och dryckesföretaget i världen efter Nestlé och Unilever. Företaget är världsledande när det gäller snacks och icke kolsyrade drycker och är starkt närvarande på de amerikanska, brittiska och mexikanska marknaderna. Pepsico är ett globalt företag.
Pepsi har gjort sig känt för ett stort antal fall av fackföreningskrossning och kränkningar av fackliga rättigheter i Guatemala, Kanada, Storbritannien och i Polen. Ett uppmärksammat fall som Mål & Medel också rapporterat om är sexuella trakasserier vid företagets snackfabrik utanför Warszawa.
Pepsi har en låg facklig anslutningsgrad i hela sitt system. Man följer en ledningsfilosofi där företaget ska vara ”fackföreningsfritt” eftersom det anses vara bästa alternativet för att kunna alstra vinst.
Pepsi har konsekvent vägrat att ta ansvar för och rätta till välbelagt antifackligt beteende. Det har visat sig vara relativt immunt mot internationellt tryck.
Företagets varumärken har inte utsatts för lika hård granskning av allmänheten som Coca-Colas.