[Ur nummer: 09/2008] Med glasögon runda som mogna apelsiner läser Lusen Mål & Medel från mars 1938. På ettan kan han se allvarliga och fokuserade milistrupper på marsch. Det berättas om den republikanska offensiven i Teruel som utlöst entusiasm i hela världen. Hjälpen till Spanien kommer fram. Den av fackföreningsrörelsen organiserade hjälpaktionen fortsätter med gott resultat. Särskilda ansträngningar görs för att avhjälpa nöden i Madrid, Barcelona och Valencia. Internationella solidaritetsfonden ger pengar till internationella sjukhuset i Onteniente.
– Hallå!
63 livsmedelstransporter har avgått från Paris. De innehåller kondenserad mjölk, fläsk, socker, klippfisk, konserver, bönor. Två nya ambulanser är på väg. Därtill kommer sjukvårdsmaterial, cigaretter, såpa samt 80 000 paket till barnen. Lastbilar och ambulansvagnar behöver reservdelar. Hjälpen har samlats in av arbetarorganisationer i hela världen.
– Hallå. Det är dags att vakna, Lusen. Det är dags att jobba. Vad är det för dag i dag? Är det torsdag? Vad betyder torsdag? Det betyder lämning. Du måste lämna.

Samtidigt som inbördeskriget pågick i Spanien kunde yrkesinspektörer i Sverige observera att de nervösa åkommorna hade fått ytterligare utbredning, så ock tröttheten, som utan tvivel berodde på den ökade arbetstakten, övertids- och nattarbete. Skiftarbetet var nog bra i sig, men det återkommande nattarbetet har sina nackdelar. Läkare hade kommit fram till att ”nattarbetet bara är försvarligt i de fall då arbetsprocessens natur med nödvändighet fordrar att arbetet hålls igång dygnet runt eller då det gäller att i möjligaste mån utnyttja produktionsmedel av stort ekonomiskt värde. Som medel att öka produktiviteten är emellertid nattarbetet synnerligen olämpligt. De mänskliga organen är av naturen inställda för dagarbete.
– Hallå!
– Ja, säger Lusen.

– Vad gör du?
– Jag läser Mål & Medel.

– Vet du vad det är för dag i dag?
– Ja, säger Lusen och reser sig. Det är lämning. Jag får googla något.

I sökmotorn knappar han in utbränd+livsmedelsarbetare och får 46 träffar. Därefter knappar han in utbränd+vd och får 33 900 träffar. Avslutar med att knappa in utbränd+lusen och får 2 070 träffar.
– Där ser du, säger han. Och det finns bara en lus.