En hel del värme och häftiga regn under sensommaren gör att svampen som bäst poppar upp i skogarna just nu. Först kommer de gula, kantarell?erna. Sedan trattisar och svart trumpetsvamp. Lena Borneblad, som på dagar?na jobbar som packare på Atria Lithells i Sköllersta, vet vart dyrgriparna gömmer sig.

[Ur nummer: 09/2008] – Man avslöjar aldrig ett svampställe, men jag åker till en plats ett par mil härifrån, säger hon och skrattar.
Hon har nära både till orden och skrattet, denna 42-årig kvinna med långt mörkt hår. Under samtalets gång får hon mig att tänka mer och mer på mat.

Trattisar är favoriten
De gula kantarellerna finner man i björkskog, berättar hon. Trattkantarellerna, hennes personliga favorit, plockar hon i blandskog under hela oktober om vädret är bra. Det vill säga tillräckligt blött. En gång hittade hon fina svampar ända till efter frosten kommit.
– Det lät ”pick” när jag bröt av de frysta svamparna. Men de tinade på vägen hem och smakade precis lika bra som vanligt.
De smala svarta trattkantarellerna förväller hon gärna och gör en stuvning med grädde. Eller torkar och smular i olika maträtter som krydda.
– Stuvningen brukar jag ha till en bit fläskfilé eller lägga på mackor och gratinera med ost. De som ätit dem brukar tjata om dem efteråt.
Svampintresset föddes för 17 år sedan. Hon jobbade, då som nu, på Lithells i Sköllersta. En arbetskamrat frågade om Lena var intresserad av att följa med på en svamprunda.
Med lite vägledning lärde hon sig mer och mer. Under tio års tid åkte de ut tillsammans om höstarna Sedan slutade arbetskamraten på Lithells och de tappade kontakten. Nu går Lena oftast själv eller tillsammans med sin syster.
* Är du aldrig rädd när du går ensam i skogen?
– Rädd? Aldrig, säger hon och ser uppriktigt förvånad ut.

Många turer varje höst
– Under alla de här åren har jag inte ens stött på en orm. En gång såg jag ett rådjur komma skuttande, min hund Mojje skuttade efter. Det såg otroligt kul ut och det är väl ungefär det farligaste jag har råkat ut för. Jag ropade tillbaka Mojje så han inte skulle bli sparkad.
Det blir många turer varje höst för Lena. För en tid sedan upptäckte hon och systern en plats som var alldeles översållad med svampar. Dit åker de nu och fyller korg efter korg. Sedan börjar verkstan hemma. Lena torkar och förväller. Hon säljer ingenting, men ger bort en del. Men hur bär hon sig åt för att hitta så mycket? Har det alltid varit lika enkelt?
– På min allra första svamputflykt gav min pappas moster mig en korg som jag plockade alldeles full med olika svampar. Efteråt satte hon sig med mig och tog bort alla oätliga. Det blev inga kvar. När jag sedan började plocka svamp som vuxen var hon för gammal för att följa med ut i skogen. Men jag åkte alltid förbi och gav henne en påse efteråt, så hon kunde se att jag också lyckats lära mig.
Nu drar det ihop sig till en fin svamphöst tror Lena. En varm sommar med mycket regn mot slutet är helt idealiskt. Det är dags att ge sig ut i markerna. Än så länge är det ingen av barnen som hakat på hennes passion. De äter inte ens svamp. Men det kommer, hoppas Lena.
Hon har fyra egna barn och ett bonusbarn. Sedan har hon barnens alla kompisar hemma allt som oftast. Och även om de inte äter svamp äter de gärna korv. Det får hon köpa till personalpris på fabriken.
– Förr fick vi beställa allt möjligt ur sortimentet, nu är det bara korven kvar. Så har det blivit lite överlag med förmånerna på vårt jobb.

”Låt mamma vara ifred”
Lena har jobbat på Lithells sedan 1984. Där träffade hon sin första man, som hon har sina fyra barn tillsammans med. Över sommaren har hon dessutom varit arbetskamrat med sin 19-åriga dotter.
– Det är jättekul att jobba tillsammans. Hon har fått en helt annan förståelse för vad jag gör. På kvällen tar hon mig i försvar: ”Låt mamma vara ifred, hon har faktiskt jobbat hela dagen”.
Och svampmackorna?
Stek svampen och häll på grädde. Låt koka ihop. Rosta formbröd, bred på stuvningen, toppa med vitlökskrydda och ost. Gratinera.

Namn: Lena Borneblad. l Ålder: 42 år. l Yrke: Packare på Lithells i Sköllersta.
Familj: Sambo, fyra barn och ett bonusbarn.
Facket: Alltid, ända sedan hon fick jobb. Har varit studieansvarig på Lithells.
Fritidsintressen: Förutom att plocka svamp, att laga till den och annan god mat. Broderar och stickar i perioder.