Riskkapitalister tar över på Findus och Estrella
Världsfacket varnar för Lion Capital
Riskkapitalbolag fortsätter att ”köpa ut” och ”sälja vidare” livsmedelsföretag i Sverige. Efter att
i två år varit ägt av Cape Vest säljs Findus i Bjuv till engelska Lion Capital. Estrella i Göteborg blir utköpt ur Kraft Foods av norska Herkules Capital.
[Ur nummer: 09/2008] Findus slogs tidigare i år ihop med det brittiska Youngs och Seafood Company till koncernen FoodVest. Det är Europas ledande fisk- och skaldjurföretag med mer än 6 000 anställda på 20 produktionsställen i sju länder.
Enligt Financial Times var köpesumman 13,3 miljarder kronor. För bara två år sedan såldes Findus till Cape Vest av Investors riskkapitalbolag EQT för drygt 6 miljarder kronor.
Det uppköpande riskkapitalbolaget Lion Capital är ett av Europas största. För ett år sedan köpte de finska Vaasan & Vaasan, ledande producent av färskbröd och bake-off i Finland och Baltikum. I köpet ingick det svenska dotterbolaget Nordic Bake-off. För att stärka sin position som marknadsledande i Norden på bake-off har Vaaasan & Vaasan köpt norska Culinor.
Antifackligt agerande
Enligt livsmedelsarbetarnas globala yrkesfack, IUL, har Lion Capital agerat antifackligt
i Storbritannien under 2007
i samband med att det brittiska facket Unite försökte organisera arbetare vid chipstillverkaren Kettle Foods i Norwich.
Det norska riskkapitalbolaget Herkules har genom köpet av Krafts snacksverksamhet blivit marknadsledande i Norden. Förutom i Göteborg finns snackfabriker i Norge och Litauen.
Livs klubbordförande på Estrella i Göteborg, Ricardo Aracil-Flügel, är positiv till utköpet.
– Hos Kraft har vi varit ett bihang till Marabou. Nu får vi fullt fokus på oss och de nya ägarna säger att de ska satsa på marknadsföring. Det hoppas vi mycket på.
Han har varit i Oslo och träffat både ledningen inom Herkules och fackliga kollegor som han ska bilda ett kommande koncernfack med.
Herkules Capital grundades 2003 i Lysaker i Norge. Liksom många andra riskkapitalbolag har man registrerat sina fonder på Jersey för att undvika beskattning.
På Herkules hemsida står att en investering görs på 5-7 års sikt. Därefter säljs det utköpta bolaget vidare med vinst.
Hittills har ett företag gått till försäljning, så kallad exit. Det var hälso- och kosttillskottsföretaget Colett som såldes till den industriella ägaren Orkla-koncernen som bland annat har chipstillverkaren OLW.
Stora lån sätter press
I IULs skrift Arbetstagarens guide till riskkapital analyseras fenomenet riskkapital ur ett fackligt perspektiv.
Ett problematiskt inslag med riskkapitalbolag är att köpen görs med litet eget kapital och mycket hög belåning. Det sätter press på det köpta företaget. Avkastningskravet stegras till uppåt 25-30 procent.
Med den internationella finanskrisen, som gör lånen dyrare, fördjupas problemet.