Svartsjuk på kameran

Regi: Jan Troell
Skådespelare: Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt med flera.

[Ur nummer: 10/2008] Först som sist: Maria Heiskanen är lysande, fullkomligt lysande, som Maria Larsson.
Framför bildkonstnären Jan Troells kamera skapar hon skådespelarkonst.
Maria Larsson, gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson, sliter ont i Fattigsveriges Malmö i början av förra seklet. Seg som en vidja ger hon aldrig tappt trots att maken, som spelas av Mikael Persbrandt, är otrogen och super sig vettlös. Inte ens när han misshandlar henne, galen av svartsjuka på hennes kamera, av märket Contessa, och hennes sköra vänskap med fotografen Piff Paff Puff eller Sebastian Pedersen. Han som ser att Maria är en konstnär med enastående begåvning för att ”se en värld att utforska och berätta om”. Han ser att hon har förmågan att fånga nuet att bevara för evinnerlig tid, och han älskar henne i smyg.
Maria Larssons eviga ögonblick är en stillsam berättelse om en sammansatt kvinna och hennes familj, om en klass, en stad och ett samhälle i omvandling. Med minutiöst utmejslade detaljer, ibland väl många, bygger Troell och fina skådespelare upp en mättad helhet. I förtätade, ibland andlöst vackra bilder skildras utsatta men värdiga liv och politiska skeenden i vårt nära förflutna. Det är också en berättelse om hur kärleken är något alldeles märkvärdigt, och samtidigt obegripligt motsägelsefullt. Filmen är lång men bitvis mästerlig!