Nya varsel kopplas till handelns köpbojkott

Scan varslar 22 anställda efter att Coop beslutat bojkotta flera av Scans produkter. På Procordia tvingades åtta anställda att byta arbetsuppgifter, när förhandlingarna med ICA om priset på Felix ketchup ledde till motsvarande inköpsbojkott.

[Ur nummer: 10/2008] – För Scan är det stora volymer köttbullar, falukorv och smörgåsmat som Coop nu inte längre tar in. Varslen är direkt kopplade till produktionen av de produkterna, säger Bo Blomdahl, ordförande i koncernfacket på Scan.
Varslet berör nio anställda i Skara, åtta i Linköping och fem i Kristianstad. Först ska effekterna av Coops bojkott analyseras, innan lokala förhandlingar med fackklubbarna kan börja.
– Det kanske inte låter som så mycket med 22 anställda. Men det blir oroligt på arbetsplatserna och varje arbetstillfälle är värt guld för dem som berörs, säger Bo Blomdahl.

Dålig lönsamhet länge
Det går inte att sälja svenskproducerat och värna om jobben i Sverige utan att vilja betala för det, menar Scans vd Magnus Lagergren.
– Vi har en fullt jämförbar prissättning med andra producenter, och lönsamheten i den här branschen har varit dålig i många år. Det går helt enkelt inte att sänka priserna ytterligare.
* Kommer det att bli aktuellt med fler nedskärningar?
– Vi har varslat dem som berörs av just det här beslutet. Men fortsätter det på det här sättet går ingenting att förutsäga.
Jörgen Månsson är vd för Cilab, som sköter inköpen på Coop. Att de skulle ha något ansvar för varslen genom hård prispress tycker han är helt fel.
– Vi tar ansvar för att kunderna ska få konkurrenskraftiga priser. Ansvaret för produktionen ligger hos producenterna.
* På Scan säger de att med allt för hård prispress blir det blir för dyrt att producera mat i Sverige, vad säger du om det?
– Vi säljer annan mat som produceras lokalt och regionalt. Så det stämmer inte.

Nej till ketchup
Under några veckor i augusti och september hade Ica en motsvarande bojkott mot Felix ketchup.
Procordia ville höja priset med hänvisning till dyrare råvaror, men Ica och Axfood ville inte acceptera ett högre pris.
På fabriken i Fågelmara gick det aldrig så långt som till varsel, men produktionen fick minska med ett arbetsskift och åtta anställda omplacerades.
Matproducenterna menar att handelns starka position, med Ica i täten, gör att de får en allt svagare roll i prissättningen av maten. Stora varsel och neddragningar kan komma plötsligt, om handeln vänder en produkt ryggen.

Vill ej ta ansvar
Icas presschef Staffan Ekengren säger, precis som Cilabs vd Jörgen Månsson, att handeln inte kan ta något ansvar för att matproduktionen ska kunna hållas i gång på bra villkor i Sverige.
– I grunden är det enkelt. Procordia är en stor, professionell aktör och vi måste också vara det. Sedan är våra intressen lite olika. Vårt ansvar ligger mot kunderna, att erbjuda mat till bästa pris. Vi tar inget ansvar för producenternas marginaler för att kunna hålla produktionen igång.