[Ur nummer: 11/2008] Filmtitel: Låt den rätte komma in
Regissör: Thomas Alfredsson
Med bl a: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson

l Den bok som ligger till grund för ”Låt den rätta komma in” får till en korsbefruktning där vardagens ohyggliga utsatthet får de övernaturliga inslagen att kännas alldeles realistiska.
Filmen har samma ambitioner. Bitvis fångas utanförskapet med svindlande skärpa, i den helt öppna mobbningen i skolan, i den oigenomträngliga barriären mellan barnens verklighet och de vuxnas.
Det otillrättalagda barnperspektivet ger i sina bästa stunder en intensiv täthet, men lämnar dessvärre också karaktärerna så oförklarade att jag helt enkelt inte förstår dem. Vampyern Eli gör det hon måste för att överleva och Oscar blir räddad. Jaha. Och när historien behöver närvaron som mest,
i den redan så omtalade badhusscenen, mynnar filmen mest ut i en slags hämndhistoria där alla jävlar liksom får vad de förtjänar. Det må vara medveten kyla, men med ny skolmassaker i färskt minne känns det inte bra.