Nya ägarna lovar att satsa över
50 miljoner euro i svenska bagerier

Lantmännen säljer färskbrödverksamheten till Fazer. Av Lantmännen Färskbröds fem bagerier ingår tre i köpet. Bageriet i Örebro stannar kvar i företaget och ska satsa på frysta brödprodukter, och Göteborgsbageriet ska läggas ner helt.

[Ur nummer: 11/2008] – Fram till dess att köpet är godkänt av Konkurrensverket fortgår alla projekt som vanligt. Vi vet inga detaljer om vad som kommer att hända, och känslorna är blandade. Det är förstås tråkigt med nedläggningen i Göteborg, och en del känner oro här också. Men många tror det kommer att bli bra. Jag personligen är försiktigt optimistisk. Skogaholms är ett starkt varumärke, säger Marita Ahlström, fackklubbsordförande på bageriet i Eskilstuna.

Tror på fler jobb
Även i Lund och Umeå är den allmänna uppfattningen att det snarare kommer att innebära fler arbetstillfällen än nerdragningar.
– Vi vet mer när köpet gått igenom, men de signaler vi fått hittills är positiva, säger Dennis Lindmark, klubbordförande vid bageriet i Umeå
– Mest sannolikt är nog att det blir några nya jobb här i Lund. Men det blir förstås en del förändringar för oss också. Arbetstider, bilar och produkter, sådant kommer nog att se lite annorlunda ut, säger Bengt Lawesson, klubbordförande i Lund.
Det inarbetade varumärket Skogaholm ska finnas kvar och Skogaholmslimpan ska inte förändras, enligt Fazer. Den ska liksom nu bakas på svenskt mjöl i svenska bagerier, och det ska också övriga brödprodukter som följer med affären. Fazer lovar också att de närmaste tre åren investera över 50 miljoner euro i sin bageriverksamhet i Sverige.
– Sverige är en av våra huvudmarknader och genom satsningen får vi ett bredare sortiment, en högeffektiv distributionskedja och en rikstäckande lokalproduktion, säger Karsten Slotte, koncernchef för Fazer-koncernen.
Lantmännen motiverar försäljningen med att företaget ska satsa helt och hållet på fryst bröd. Hit räknas butiksgräddade produkter, wienerbröd, korv- och hamburgerbröd.

Planer på ny linje
Bageriet i Örebro övergår till företaget Lantmännen Unibake.
Vad det kommer att betyda för jobben kan företaget inte svara på i dagsläget.
– Vi är mitt inne i ett omställningsarbete. Men vi är måna om att göra det tillsammans med facket, säger Lantmännen Unibakes vd Åke Olofsson
För de anställda i Göteborg är konsekvenserna ännu mer dramatiska. Göteborgsbageriet ingår inte i köpet utan ska läggas ner i början av nästa år.