Sista måndagen i oktober fick de drygt 100 anställda på Lantmännens bageri i Göteborg veta att deras verksamhet var köpt av Fazer. Nästa dag kom beskedet att bageriet i Göteborg inte ingick
i köpet. I stället ska det läggas ner.

[Ur nummer: 11/2008] – Det finns EU-direktiv på att man inte får lägga ner ett företag för annans räkning, och det är vad vi menar att Lantmännen nu gör med oss, säger Per Lindahl, klubbordförande på Lantmännen färskbröd i Göteborg. Nu ska LO-TCO rättsskydd se över beslutet.
Stämningen är som han uttrycker det ”ganska bitsk” på Lantmännen färskbröd i Göteborg. De fick först besked att företaget köpts av Fazer men redan nästa dag kom beskedet om nedläggningen. Orsaken till nedläggningen är att Lantmännen Färskbröd länge haft problem med lönsamheten. En löntagarkonsult kom i våras med förslag på åtgärder. Alla har inte genomförts ännu, men Magnus Krook på Lantmännen färskbröd säger att de föreslagna insatserna inte räcker.
– Överkapaciteten är högre inom färskbrödsverksamheten nu än när löntagarkonsulten var här. Nedläggningen innebär bara att vi fullföljer planer vi drog igång redan vid årsskiftet. Våra jurister har inte sett några problem, säger han.
Många anställda säger att de blev lättade när de hörde att de blivit uppköpta och trodde att jobben var räddade. Varför fick de ingen information tidigare?
– Jag har egentligen inget bra svar på det. Det var väldigt dåligt skött av oss. Självklart borde de fått veta om nedläggningen samtidigt som försäljningen till Fazer, säger Magnus Krook.
Nedläggningen berör 115 livsmedelsarbetare och 9 tjänstemän.