[Ur nummer: 11/2008] Lantmännen färskbröd riskerar ett vite på en miljon kronor för att de inte kommit tillrätta med mjöldammsproblemet på bageriet i Eskilstuna. Företaget har gjort punktinsatser för att förbättra luften under flera år, men det räcker inte.
– Sedan tidigare har de satt in punktvisa utsug och byggt ett speciellt vägningsrum för alla torrvaror. Men det har inte varit tillräckligt. Det är fortfarande för höga koncentrationer vid flera av linjerna, säger Carolin Axelsson, huvudskyddsombud på bageriet i Eskilstuna.
Nu har företaget tid på sig fram till den 19 juni nästa år att lösa luftproblemen, annars kommer ett vite på en miljon kronor att utkrävas.
* Vad händer nu?
– Vi vet nu inte bara var problemen finns i lokalen, utan också när det dammar och exakt vilka ämnen det rör sig om. Nu bygger vi helt slutna system för hanteringen av alla ingredienser som orsakar problem, säger Fredrik Gustavsson, platschef i Eskilstuna.
Genom de nya hanteringssystemen räknar de med att också kunna lösa problemen med en del tunga lyft som
funnits i produktionen. Istället
för lyft av 25-kilossäckar för hand ska de satsa på ett storsäckshanteringssystem med 1000-kilossäckar som hanteras
maskinellt.
* Kommer insatserna att vara tillräckliga den här gången?
– Vi vet exakt vilka ingredienser som dammar, och ska satsa flera miljoner för att rätta till det. Så nu är vi väldigt säkra på att det kommer att bli bra.
Facket säger att de är mycket nöjda med åtgärderna. De räknar med att luften ska hålla godkända nivåer i god tid innan den 19 juni nästa år.
Beskedet att Lantmännen säljer färskbrödsverksamheten till Fazer, där bland annat bageriet i Eskilstuna ingår, ska inte påverka insatserna mot mjöldammet.
– Vi har fått höra att satsningarna fortsätter som vanligt i lokalerna, säger Marita Ahlström, ordförande i fackklubben på arbetsplatsen.