[Ur nummer: 12/2008] Filmtitel: De ofrivilliga
Regi: Ruben Östlund
Skådespelare: Maria Lundqvist, Henrik Vikman m.fl.
l Prisbelönt runt om i världen före sin premiär har De ofrivilliga haussats i förhandssnacket. Filmen är tematiskt intressant. Dokumentär känsla med hjälp av fast kamera, befintligt ljus samt amatörskådespelare är dock inget nytt. Inte heller korsklippning som ger intrycket av att allt sker parallellt i detta nu. Det har fungerat förr, gör det också i De ofrivilliga. Vackert så.
De fem fristående episoderna handlar om grupptryck och individens fria vilja, om mobbning och kränkningar, om ansvar och egiostisk ansvarslöshet. Om att inte vilja förlora ansiktet. Det handlar om vilka beteenden som är okay eller inte okay på till exempel den formella födelsedagsfesten, på bussresan där okända möts, i klassrummet och i lärarrummet, i tonårsgänget som super till och i killgänget med pubertal sexualiserad jargong.
Ruben Östlund diskuterar moral och omoral på allvar, drar ibland diskussionen till sin yttersta spets.Filmen, som av och till också är humoristisk, är klart sevärd