[Ur nummer: 12/2008] Efter att ha blivit uppmärksammad på sambandet mellan kost och hälsa har Lusen övergått till att äta GI-mat med långsamma kolhydrater. Han har läst om lyckade svenska försök att framställa en potatis bestående av bara en stärkelsesort på Svalöf Weibulls i Skåne.
– De använde sig bara av lite antibiotika och en genkanon, säger han.
Vi lyssnar på honom med avsmak. Det där tycker vi är obehagligt.
– Växtförädlarna tog ut den ena stärkelsegenen ur plantan, fortsätter han, vände på den och satte in den igen. Den numera aviga genen spärrade produktionen av den andra stärkelsesorten. En potatis består av två: amylopektin och amylos.
– Det låter inget vidare, säger vi.
– Amylos är långsamt nedbrytbart, fortsätter Lusen. Industrin skulle kunna använda den som råvara. Tänk vilka möjligheter det skulle öppna. Stoppar du ett potatischips gjort av nämnda stärkelsesort i munnen när du sitter framför teven ger det en varaktig mättnadskänsla. Det är industrins oblat som smälter på tungan.
– Så man blir mätt av den då, frågar vi.
– Ja, man blir mätt, säger Lusen. Man blir fullkomligt mätt. Det är en potatissort som kan mätta den kroniskt sockerberoende. Det är tredje generationens gmo.
– Tredje generation säger du.
– Visst är det tredje, säger Lusen.

Från början var det några potatisodlare som satte igång genprojektet ihop med lokala stärkelse- och massaindustriproducenter. Utvecklingen tog nästan 20 år utan att några andra än gmo-entusiasterna förstod nyttan. När EU-godkännandet för kommersiell odling dröjde ytterligare tröttnade bönderna och sålde sin del av företaget till partnern, tyska BASF, världens största kemikoncern.
– Vi är oroliga, säger vi. År 2050 beräknas jordens befolkning ha ökat från 6 miljarder idag till 9 miljarder. Vi tror inte att kemi- och bioteknik- företagen kan föda världen. Vi har läst om BASF på deras hemsida. Företaget var stommen i det tyska kemikonglomeratet IG Farben, som under andra världskriget tillverkade den luktlösa gas, Zyklon B, som användes i gaskamrarna. I Auschwitz startade kemiföretaget en konstgummifabrik bemannad med lägerfångar.
– Det är tredje generation gmo, säger Lusen.
– Okej, säger vi.
– Är ni rädda för att bli genförändrade soffpotatisar framför teven?
– Ja, säger vi.