Med Den hemlige kocken fick Mats-Eric Nilsson konsumenter att börja tänka på vad de lade på tallriken. I nya boken Äkta vara fortsätter han sitt korståg för bra mat.
– Det är inte alltid ett så stort projekt som man kan tro att laga själv, säger han.

[Ur nummer: 12/2008] Mats-Eric Nilsson har fått hundratals brev från personer som stått handfallna i affären. Att handla rätt är inte alltid enkelt. Men efter hans genomgång av den industriellt tillverkade matens snuskigare sidor i Den hemlige kocken vill allt fler välja bort fusk och tillsatser.
– Tiden var mogen för det här budskapet. Jag har mycket kontakt med vanliga konsumenter och de har lagt om sitt sätt att handla totalt, säger han.

Godare och roligare
Nu kommer Mats-Eric Nilsson med ännu en bok om våra livsmedel, Äkta vara (Ordfront). Han har alltid varit matintresserad, men efter arbetet med de båda böckerna tycker han det är ännu tydligare hur mycket godare och roligare det är att handla och laga mat med riktiga råvaror.
– Vissa undrar om det inte blir torftigt. Jag är ingen renlevnadsmänniska, viktigast är att jag gillar mat. Och är man bara hänvisad till industriella smaker blir det begränsat, säger han.
Till en början krävs dock längre tid i affären för att hitta rätt. Men i Äkta vara har Mats-Eric Nilsson gått igenom 150 livsmedel.
– Jag har lagt ned det här jobbet i förhoppningen att det ska vara en guide, så att man inte behöver göra allt jobb själv, säger han.
Den nya synen på maten kräver dock ett mer aktivt tankesätt, enligt Mats-Eric Nilsson. Mer planering. Visserligen kan det vara svårt att laga från grunden när man kämpar med livspusslet. Men det gäller ändå att prioritera. Familjen kanske kan äta en god middag tillsammans och skära ned på andra aktiviteter, funderar han

Massmat en parentes
Mats-Eric Nilsson tror att perioden som sträcker sig från 50-talets vurm för konserver till dagens industriellt masslagade mat kanske bara kommer att vara en parentes i historien. Han menar inte att all storskalig matproduktion borde försvinna. Men han tror att en förändring är nödvändig – och att den redan har startat.
– Mat är så grundläggande för oss människor och nu har det blivit en så stor diskussion om det här. Jag har svårt att se att det skulle bli inne att börja äta tillsatser igen, säger han.