Under julen exploderar försäljningen av glögg, och till många julbord hör snaps och avec. Men den som vill köpa svenskproducerat kan få se sig om efter helt nya märken.

[Ur nummer: 12/2008] Märken som Blossa glögg, Carlshams punsch och Grönstedts cognac produceras inte längre i landet efter att Vin & sprits fabrik i Sundsvall lagts ned.
I stället dyker det upp flera små mikrobrännerier. Fortfarande dominerar visserligen så kallad ”vit sprit”, alltså brännvin och annan icke fatlagrad sprit, landets tillverkning rent volymmässigt. Men på flera ställen
har produktion av just maltwhisky påbörjats de senaste åren.
Förutom Mackmyra är det dock inga som kommit ut på marknaden ännu, eftersom det krävs minst tre års lagring för att råsprit ska bli en produkt som får kallas för whisky.
Ofta tar det ännu längre tid om den ska börja anses som god, och det dröjer innan de här produkterna når kunderna. Innan det visar sig om produktionen kommer att bära sig tar det givetvis ännu längre tid.
– Det bubblar mycket
i landet just nu och maltwhisky är på gång. Även om de flesta inte nått så långt ännu ser vi ett stort intresse från våra kunder för svenskproducerad whisky, säger Sara Engstrand, som är kategoriansvarig på Systembolaget.