[Ur nummer: 01/2009] När Lusen läser vad Morrhoppan skrivit på sin blogg blir han berörd. Hon har storslagna planer. Hon erkänner att hon brutit mot sina principer.
Det började med en gurka. Mest för att en gubbe blockerade de vanliga gurkorna och så tog hon en Euroshopper. Sedan såg hon att båda var från Spanien och tänkte ”Spansk gurka som spansk gurka, liksom”.
Hon skriver att det sedan blev pitabröd, sex stycken för tio kronor. ”Innehållsförteckningen såg helt okej ut.” Till slut blev det havregryn. För att de var billigare och för att hon tänkte:
”Vad kan vara äckligt med havregryn? Vad är det för skillnad mellan Icas havregyn och Euroshoppers havregyn? Jag vill inte veta, egentligen. För jag har så lite pengar.”
Varför ska en Morrhoppa, med storslagna planer, behöva våndas på det här sättet? Vem gör Icas havregryn och vem gör Euroshoppers? Och vad är det för läskigt i Euroshoppers som gör att det kan säljas så billigt?
Lusen vet. Han flyttar blicken från dataskärmen.
Ögonen är vattniga.
– Ska jag skriva det? Ska jag trösta Morrhoppan? Men vad säger då Ica som är Sveriges största inköpare av livsmedel. Ica har nästan 50 procent av marknaden. Hela den svenska livsmedelsindustrin är beroende av Ica. Jobben skulle försvinna från Sverige om Ica blev på dåligt humör.

Morrhoppan får inte veta. Hon får aldrig veta vad Lusen vet och vad Ica vet, nämligen att det inte är någon skillnad och aldrig har varit någon. Både Ica-märket och Euroshopper görs av Frebaco i Lidköping. Havregrynen packas i påsar med olika märken för att Ica vill att konsumenten ska ha valfriheten. Det är samma innehåll men konsumenten ska få välja mellan att köpa ett dyrare eller ett billigare Icamärke.
Lusen suckar. Han kan inte säga det, för då blir Ica argt. Det går inte att göra havregryn av sämre kvalitet. Industrin har försökt, men misslyckats. Det går inte.
– Ska jag befria Morrhoppan ur hennes vånda? undrar Lusen och bestämmer sig för att inte göra det. Svaret är nej. Det vore fel. Vad har jag för rätt? Vad skulle hända med nerven i Morrhoppans liv om hon visste att det bara fanns en sorts havregryn. Att valet framför butikshyllan var fejk. Att det inte fanns något läskigt i det billiga att våndas för. Att billigt havregryn och dyrt havregryn är samma havregryn.