Dioxinskandalen kostar Irland miljardbelopp och förlorat anseende

En liten foderfabrik med 15 anställda på den irländska landsbygden misstänks vara källan till den matskandal med förorenat fläskkött som spridits till ett 25-tal länder, inklusive Sverige.

[Ur nummer: 01/2009] På Irland har skandalen med dioxin i fläskköttet utvecklats till en smärre katastrof. Irländska facket, Siptu, uppgav i ett skede att upp till 6 000 jobb inom fläskindustrin var
i fara. Kostnaderna för misstaget som en liten foderproducent begick, genom att använda felaktig olja i torkprocessen, när gammalt bröd skulle återvinnas till grisfoder, är svåra att uppskatta. Det handlar om miljarder kronor och det irländska köttets anseende.
I Sverige har 13 livsmedelsföretag, stora och små, dragit tillbaka produkter som innehåller irländskt griskött. Det har inte sålts som styckningsdelar utan ingått i färdigmat såsom pizza, korv och köttfärssås.

Bra larmsystem
Peter Brådenmark på Livsmedelsverket tycket att EUs larmsystem för farliga livsmedel, RASFF, har fungerat bra.
– Vi har snabbt kunnat få den information som vi behövt om vilka partier som varit förorenade. De är nu borta från marknaden. Några företag har hört av sig själva till oss andra har vi tagit kontakt med.
Vad gäller frågan om ursprungsmärkning av fläskkött tycker han att det är upp till företagen själva. Att ha spårbarhet ända ner på gårdsnivå kostar pengar. Men å andra sidan kan det bli ännu dyrare att inte ha det, om väl skandalen är ett faktum.
Findus är en av de stora svenska färdigmatsproducenterna som importerat irländskt griskött. Tio produkter har återkallats. På hemsidan har Findus, till skillnad från andra färdigmatsföretag som också importerat irländsk kött, lagt ut tydlig och klar information.

Marknadspriset styr
Henrik Nyberg, produktionsdirektör på Findus, säger att företaget köper griskött från Sverige, Danmark, Tyskland och Irland. Man vill ha flera olika leverantörer eftersom man använder stora volymer. Marknadspriset är viktigt.
– Flera leverantörer gör att vi kan få bättre inköpspris, säger han.
* Kommer ni att fortsätta att använda irländskt kött?
– Vi kommer att avvakta med att ta några beslut tills vi fått reda på resultaten av den irländska utredningen.